Mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije ustoličen je na svečanoj liturgiji u Cetinjskom manastiru. Patrijarh i mitropolit u manastir su stigli helikopterom zbog blokade prilaza Cetinju. U centru Cetinja neredi tokom cijelog jutra – demonstranti su bacali kamenice na policiju, koja je ispalila suzavac. U neredima povrijeđena dva policajca, privedeno nekoliko osoba. Uhapšeni savjetnik predsjednika Crne Gore Veselin Veljović.

15.30 – Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je da odlaganje ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Јaonikija nije bila opcija i poručio da je država odbranjena.

13.01 – Nevjerovatne scene sa Cetinja. Situacija se smirila nakon ustoličenja mitropolita Јoanikija u cetinjskom manastiru. U samom gradu gotovo da nema nikog, a u vazduhu se još osjeća suzavac. Na nekim mjestima još uvijek su primjetne policijske snage i vozila, ali je situacija veoma mirna.

12.47 – Mitropolit Јoanikije je poručio u Podgorici da je ustoličenje, kako je kazao, bio biblijski događaj na koji je došlo oko 40 arhijereja iz SPC i drugih sestrinskih pravoslavnih crkava.

12.35 – Patrijarh Porfirije: Dužnost mitropolita da otupljuje oštrice i gradi mostove

12.17 – Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je se na Cetinju danas dogodila, kako je naveo, “nasilna intronizacija mitropolita” crnogorsko-primorskog i neprimjerena upotreba sile “protiv mirno okupljenih građana”.

12.00 – Ekipa RTRS-a ispred Hrama u Podgorici

11.36 – Mitropolit i patrijarh stigli u Podgoricu; Dočekuju ih vjernici

Foto: RTCG

Foto: RTCG

11.35 – Podgorica čeka patrijarha i mitropolita

11.33 – Vučić: Tačno je da je ustoličenje bilo odgođeno

11.30 – Mitropolit i patrijarh u pratnji jakih policijskih snaga, helikopterom krenuli ka Podgorici. Ispred Hrama Hristovog vaskrsenja očekuje se i dolazak premijer Zdravka Krivokapića.

11.25 – Dva policajca povrijeđena su prilikom intervencije na Cetinju, a osam osoba je privedeno, od kojih je jedna uhapšena zbog napada na službeno lice, objavila je Uprava policije Crne Gore.

10.47 – Patrijarh i mitropolit tokom dana će doći u Podgoricu

10.44 – Policija kontroliše ulaz u Cetinje

Policija kontroliše ulaz u Cetinje

10.30 – Mitropolit Јoanikije je u Cetinjskom manastiru zahvalio na svečanom činu ustoličenja.

– Oprostite što ste od neko doba od sinoć vidjeli ovdje dosta neprijtnosti i podjela. Dobro znate vaša svetosti i vladiko Davide da su podjele vještački izazvane i mi smo činili sve da ih ne bude i da ih uklonimo, ali trebaće nam dosta vremena – poručio je mitropolit Јoanikije.

10.24 – Besjeda patrijarha Porfirija: Nismo došli da otimamo, već da obavimo sveti čin ustoličenja

10.23 – Ekipa RTRS-a na putu ka Cetinju

10.20 – Patrijarh Porfirije: Moleći se za mir, ustoličio sam mitropolita Јoanikija

U cetinjskom manastiru ustoličen je mitropolit Јoanikije (Foto: D. Milovanović)

U cetinjskom manastiru ustoličen je mitropolit Јoanikije (Foto: D. Milovanović)

10.04 – Mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije ustoličen je na svečanoj Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Cetinjskom manastiru.

10.00 – Јavni servis Crne Gore nije u mogućnosti emitovati prenos ustoličenja

09.56 – Vlada SAD poziva sve strane u Crnoj Gori na hitno smirivanje situacije, objavila je američka Ambasada u Podgorici.

09.27 – Demonstranti napustili barikade oko Cetinja

09.25 – Reporteri Vijesti javljaju da su se na barikadi kod Belvedera, na ulazu u Cetinje, čuli pucnji, nalik pucnjavi iz pištolja. RTCG takođe navodi da se u blizini Belvedera čuli pucnji, ali i eksplozija. Na bariki zapaljene gume, mnogo je nereda, prisutan je kordon policije.

Radio-televizija Crne Gore navodi da je osim bivšeg šefa policije Veselina Veljovića uhapšeno još pet osoba zbog nereda u centru Cetinja, gde policija i dalje ispaljuje suzavac.

09.15 – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se pokazalo da je Srpska pravoslavna crkva jaka i da će ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Јoanikija biti završeno.

08.58 – Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je da je napad na policiju napad na državu.

08.48 – Počelo ustoličenje mitropolita Јoanikija

Јoanikija

08.32 – Mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije sletjeli su helikopterom na Cetinje. Video-snimak dolaska patrijarha i mitropolita helikopterom u Cetinjski manastir

08.30 – U neredima na Cetinju lakše su povrijeđene četiri osobe, potvrđeno je Portalu RTCG u Opštoj bolnici u tom gradu.

08.21 – Mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije krenuli su helikopterom na Cetinje.

08.15 – Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije krenuo je jutros sa sveštenstvom na Cetinje, a demonstrantima koji to pokušavaju da spriječe policija je dala rok da se raziđu sa barikada. Demonstrantima na barikadama kod Cetinja policija je poručila da im je skup neprijavljen i dala im je rok od dva minuta da se raziđu. Demonstranti su odgovorili uvredama i psovkama.

08.14 – Potpredsjednik vlade Dritan Abazović oglasio se na svom profilu na Tviteru, navodeći da je Veselin Veljović, savjetnik predsjednika Mila Đukanovića i grupa poslanika DPS-a započela jutros napad na policiju

07.55 – Put Podgorica-Cetinje i jutros je blokiran, a građani koji se protive ustoličenju mitropolita Јoanikija poručili su juče da se neće razići, navodi RTCG.

Radio-televizija Crne Gore dodaje da su na barikadi gume, betonske blokade i kamenje.

07.45 – Ekipa RTRS-a trenutno je u Podgorici, zajedno sa ostalim novinarskim ekipama i još nisu krenuli za Cetinje, jer im, kako kažu, niko ne može garantovati bezbjednost.

07.20 – Novi obračun policije i demostranata

07.20 – Novi obračun policije i demostranata

07.03 – Sveštenstvo i patrijarh Porfirije krenuli na Cetinje

Sveštenstvo podgoričkog Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja krenulo je  zajedno sa predstavnicima medija, autobusima ka cetinjskom manastiru na ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Јoanikija, javio je Tanjug.

Sa lica mjesta je potvrđeno i da je ka Cetinju krenuo i patrijarh srpski Porfirije.

Autor: RTRS