Velika milionska investiciona ulaganja, planovi su bolnice “Dr Mladen Stojanović” u Prijedoru.

Cilj je poboljšati kvalitet medicinskih usluga i uslove rada. Završeno je renoviranje dijela stare zgrade psihijatrije, za šta je Vlada obezbijedila 570 hiljada maraka.

Požar 2017. godine, samo je jedna od nedaća koja je zadesila ovu medicinsku ustanovu u proteklom periodu a zbog korone, morali su napustiti i ove prostorije, da bi oslobodili prostor za KOVID pacijente. Danas slika drugačija, objekat prijedorske psihijatrije renoviran – novi krov, fasada ali i drugi elementi u okviru projekta energetske efikasnosti.

– Od 23. avgusta ove godine mi smo se vratili u našu staru sada novu zgradu psihijatrije. Imamo jednu prijemnu i imamo dvije specijalističke ambulante. Ne primamo samo korisnike iz Prijedora, već su ovdje pacijenti iz Novog Grada, Kostajnice, Oštre Luke, Kozarske Dubice i mi smo svima njima na usluzi 24 sata – navela je Snežana Dragojević, načelnica psihijatrijske službe ЈZU bolnica “Dr Mladen Stojanović”, Prijedor.

Prvi sprat obnovljenog objekta u službi je psihijatrije, dok je prizemlje i dalje za potrebe odijeljenja infektologije. Ako se ukaže potreba, i dođe do povećanja broja pacijenata zaraženih koronom, biće korišćeno za njihovo liječenje. Ovaj dio bolnice, raspolaže i sa 21 kiseoničnim mjestom.

– To u svakom slučaju bolji uslovi i moći ćemo pružiti jednu kvalitetniju zaštitu pacijentima.Sad je prostor mnogo bolji, pošto su postavljeni novi prozori i izolacija, preuređeni iznutra – rekao je Boris Ćurguz, šef Odijela infektologije.

Јedan od narednih projekata prijedorske bolnice, koji bi trebalo da bude završen do kraja godine, jeste otvaranje angio sale. Oprema u vrijednosti od milion 300 hiljada maraka je nabavljena. Neophodna je rekonstrukcija prostorija za ovu namjenu.

– Kompletan tender koji je završen za angio-salu je u vrijednosti 142 hiljade KM, mi ternutno nemamo ta sredstva ali se nadam da će u dogledno vrijeme i nabaviti, u krajnjem slučaju uradićemo donatorsko veče da prikupimo ta sredstva za rekonstrukciju angio-sale – istakao je Andrija Vukotić,  direktor bolnice “Dr Mladen Stojanović”.

Ovo su samo prvi koraci, koji vode ka poboljšanju medicinskih usluga u ovoj zdravstvenoj ustanovi. U planu je kompletna rekonstrukcija centralnog objekta. Idejni projekat je završen, a sadrži i aneks o dogradnji.

Samo u okviru dijela rekonstrukcije kroz projekat energetske efikasnosti, vlada Srpske, obezbijedila je pet miliona maraka.

Nabavka medicinske opreme jedan je od prioriteta.

Ova zdravstvena ustanova, najčešće pruža usluge pacijentima prijedorske regije, kojih je uz grad Prijedor, oko 170 hiljada.

Autor: RTRS