Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da Sarajevo nije ni kosmopolitski ni multietnički grad i da je to tako zahvaljujući armiji koja je Željku Komšiću dala “zlatni ljiljan” za koji se on zahvaljuje evo treći mandat.

– Sarajevo je etnički očišćeno od Srba i to je učinila politika kojoj je u ratu, ali evo i u miru pripadao i pripada Komšić, a koja je tokom rata na području grada osnovala više od 100 logora za Srbre. Јedan je radio čak i nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma – istakao je Dodik.

Upitan da prokomentariše izjavu Komšića da je Sarajevo “multietnički grad”, Dodik je rekao da je licemjerno da on kao rezervni bošnjački član Predsjedništva u obračunu sa Kristijanom Šmitom koristi one kojih u Sarajevu više nema.

– Koliko je Sarajevo otvoreno i slobodarsko govore brojevi koje ne može negirati čak ni građanin Komšić, a brojevi govore o karakteru i namjerama politika koje zastupaju muslimani u BiH od 1990. do danas – naveo je Dodik.

Što se tiče Komšićevih pokušaja da sebi pribavi legitimitet citirajući presude evropskih sudova, Dodik je ocijenio da je to jalov posao, jer Ustav poznaje srpskog, hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

– Nije srpski, Hrvati kažu nije ni hrvatski, Željko Komšić onda može biti samo bošnjački član, rezervni dabome, jer su Šefika Džaferovića Bošnjaci javno prihvatili za svog legitimnog predstavnika – pojasnio je srpski član Predsjedništva BiH.

Autor: SRNA/RTRS