U Gornjoj Dragotinji , u mjestu Karan danas je održan tradicionalni narodni zbor kojim je obilježena 80.godišnjica od formiranja Karanskog bataljona.

Vijence na spomenik poginulim borcima Karanskog bataljona i spomen biste narodnim herojima Ratku Marušiću i Žarku Zgonjaninu položile su delegacije gradonačelnika Prijedora, SUBNOR-a te boračkih organizacija grada Prijedora i druge delegacije.
Obraćajući se prisutnima gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović je rekao da je njegovanje tradicije herojske borbe kozarskih boraca najbolja potvrda da je slobodarski duh i dalje prisutan u narodu pod Kozarom.
“Sa Karana je krenula odbrana naroda Kozare i mi tu svijetlu tradiciju s ponosom ističemo. A naše velike žrtve ne možemo zaboraviti i zato se na ovom časnom mjestu sjećamo tih dana kada je formiran Karanski bataljon i koji je krenuo na svoj put ka slobodi”, poručio je Pavlović.
On je dodao da mnogi danas nisu ni svjesni odgovornosti koju savremena generacija ima da pamti kako se prava istina ne bi zaboravila.

“A istina je da je fašizam bio najveće zlo čovječanstva u 20.vijeku i da su naši slavni preci prepoznali i odabrali pravu stranu i bili dio onih snaga koje su pružili otpor dostojan čovjeka i njegove vjekovne težnje da živi u slobodi”, rekao je Pavlović.
Prisutnima se obratio Veljko Rodić, predsjednik SUBNOR-a grada Prijedora, koji je podsjetio da je Karanski bataljon dao 15 narodnih heroja i jednog generala , a ratovao je na teritoriji skoro svih jugoslovenskih republika izuzev Makedonije.
” Taj bataljon je obuhvatao čitav prostor sve do Kostajnice i Novog Grada gdje su se vodile žestoke borbe, a imao je oko 1000 boraca koji će kasnije 1942.godine postati jezgro Prve krajiške proleterske udarne brigade”, istakao je Rodić ističući hrabrost prilikom raznih akcija kao što je čuvena akcija napada na oklopni voz.
Rodić je dodao da je ovaj bataljon dosta doprinio da Drugi kozarski partizanski odred dobije orden narodnog heroja napominjući da je to jedini odred koji je dobio taj orden.
Na put i tradiciju Karanskog bataljona podsjetili su se i članovi Planinarskog društva “Klekovača” iz Prijedora koji su organizovali marš “Tragom partizana Karanskog bataljona” i prepješačili rutu dugu oko 17 kilometara od banje LJešljani do Karana posjetivši mjesta koja su značajna za period narodnooslobodilačke borbe.
Sekretar PD ” Klekovača” Marko Sarić je izjavio da ovo udruženje već šestu godinu učestvuje u obilježavanju godišnjice formiranja ovog bataljona na ovaj način.
” Danas se odazvao možda najveći broj planinara do sada, njih 40 i to je naš mali doprinos, s obzirom da smo djeca sa Kozare i ispod Kozare, njegovanju tradicije NOB-a”, rekao je Sarić.

Izvor: prijedorgrad

Video: Kozarski