Najnovija dešavanja u Crnoj Gori bila su povod pojedinim bošnjačkim političarima da kroz svoje poruke pokažu netrpeljivost prema srpskom narodu.

Mi koji smo bili svjedoci uvoda u krvavi rat na ovim prostorima nikako ne možemo ostati ravnodušni na događaje koji ovih dana potresaju Crnu Goru, a koji nas podsjećaju na to vrijeme. Još uvijek su svježa sjećanja na agresiju koju je preživjela naša zemlja, a danas smo bili svjedoci novoj demonstraciji sile. Kakva je poruka kada vojni helikopter dovodi, a kordon policije osigurava vjerske velikodostojnike, koji bi trebalo da propovijedaju mir, toleranciju, poštovanje, ravnopravnost? Nažalost, očito ništa od toga nije bilo ni u primisli onih koji su silom ustoličili mitropolita – rekao je predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić.

Nikšića posebno zabrinjava, kako je kazao, “odsustvo odgovornosti Vlade Crne Gore, koja nije adekvatno procijenila rizik ovog događaja i nije otkazala ustoličenje koje je evidentno imalo političke ciljeve u pozadini”.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Nermin Nikšić, predsjednik SDP

– Srpska pravoslavna crkva treba pokazati da joj je vjera ispred politike i slijediti vjerski nauk da su mirenje i zbližavanje, a ne sukobi i razdor osnova vjerskog djelovanja. U suprotnom, crkveni velikodostojnici će pokazati da nisu ništa više nego sredstvo u rukama rušilačke politike koja u Crnoj Gori ovih dana provodi tihu agresiju – zaključio je Nikšić.

Govoreći o uticaju SPC u regionu, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je kazao da nikada nije dobro kada se vjera i politika pomiješaju.

– To obično bude na štetu vjere. Kada se vjerske zajednice umiješaju u politiku, to obično bude na štetu ljudskih života i na štetu mira. SPC to radi uporno i to nikome nije dobro donijelo, pa ni Srbima. Nadjačava ona strana koja je procrnogorska i koja će, mislim, da zaustavi pokušaj dominacije koju u izvjesnoj mjeri ohrabruje i SPC – rekao je Izetbegović.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

“Izetbegović je loš čovjek i nikakav vjernik i državnik”, poručio je lideru SDA predsjednik DNS Nenad Nešić.

– Napadi lidera SDA Bakira Izetbegovića na Srpsku pravoslavnu crkvu i njegovi komentari povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija pokazuju samo da je Izetbegović loš čovjek i nikakav vjernik i državnik – izjavio je Nešić.

Da je Izetbegović istinski državnik i da vodi brigu o bošnjačkom narodu, kaže on, nikada ne bi davao ovakve izjave.

– Takvim izjavama produbljuje jazove u BiH, sije mržnju i nepovjerenje. Takođe, i narušava solidne odnose sa Crnom Gorom, koja je većinski pravoslavna država. Izgleda da je odlučio da Bošnjake u BiH posvađa sa svim komšijama i da žive u getu – smatra predsjednik DNS.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Izvor: Srpskainfo