Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Republike Srpske Јelena Đaković-Dević ističe da se očekuje rast broja zaražene djece u školama virusom korona.

Komentarišući trenutnu epidemiološku situaciju Јelena Đaković-Dević kazala je kako je mnogo više bolničkih prijema i da su trenutno 43 osobe u Republici Srpskoj na respiratorima.

Navela je i da su najugroženija područja, kad je u pitanju zaraza virusom korona, velika mjesta, kao što su Banjaluka, Bijeljina, ali i u manjim sredinama je takođe povećan broj zaraženih.

– U ovom trenutku u školama imamo samo sporadične slučajeve. Naredni period će pokazati situaciju u školama. Početak školske godine jeste rizik, ali rizik je to koji možemo podnijeti. Ranije se pokazalo da škole nisu bile generator novooboljelih ali kada imate pogoršanu epidemiološku situaciju, svakako možemo očekivati i povećanje broja zaraženih učenika – rekla je ona.

Kaže da će djeca i adolescenti biti grupa sa najmanje vakcinisanih i ukoliko budemo imali situaciju da se ne pridržavamo epidemioloških mjera, sve to kako ističe može doprinijeti i većoj cirkulaciji virusa među ovom starosnom grupom.

Kazala je i da je najveći broj zaraženih u starosnoj grupi od 30 do 49 godina i od 20 do 29.

– Ovo su starosne grupe u kojima primjećujemo veći porast zaraženih. Generalno u riziku ostaju i starije osobe i osobe sa hroničnim oboljenjima. Ponoviću da je među djecom najmanje vakcinisanih tako da možemo očekivati cirkulaciju i u tom uzrastu – naglasila je Đaković-Dević za N1.

U Republici Srpskoj se već krenulo sa imunizacijom djece, a Đaković-Dević je kazala kako u Srpskoj nisu počeli sa masovnom imunizacijom, ali da imaju vakcinu koja je odobrena za primjenu djeci od 12 godina i preporučuju je za djecu sa hroničnim oboljenjima.

Takođe ističe kako nisu zatvorili vrata ni za drugu djecu, tako da ukoliko roditelji odluče da vakcinišu djecu u ovom uzrastu, mogu to učiniti.

Autor: RTRS