Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je bivši gradonačelnik Banjaluke i član Predsjedništva BiH Živko Radišić bio uzor u svakoj ulozi u kojoj se za života ostvario.

U političkom smislu, naveo je Dodik, Radišić je uzor kako generacijama koje sada politički vode borbu za opstanak i razvoj Republike Srpske, tako i onima koji trenutno upravljaju njenim najvećim gradom.

– Čovjek koji je na krilima poratne zdrave opozicije, u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH pobijedio do tada neprikosnovenog Momčila Krajišnika, bio je apsolutno političko iznenađenje i osvježenje krajem te 1998. godine – naveo je Dodik u oproštajnom pismu objavljenom u Glasu Srpske.

Dodik je napomenuo da je Radišić u Predsjedništvo BiH ušao kao čovjek bez ratnog opterećenja, bez afera, običan i pošten, ratno siroče sa Kozare, ponosni Banjalučanin i iznad svega politički nadaren i diplomatski mudar.

– Bilo je to teško poratno vrijeme, a posebno ako se ima u vidu tadašnji personalni sastav Predsjedništva BiH, dolazak u Sarajevo, prvi put bez oklopnih vozila i silne pratnje – ističe Dodik.

On ukazuje da je to bilo vrijeme kad su i mnoge Sarajlije bile iznenađene kada Radišića vide u Titovoj ulici da šeta sa saradnicima.

– Nije bilo neprijatnih scena, ali su se mogli čuti komentari: “Eto za šta smo se borili, opet nam četnik šeta gradom, svi su oni isti”. Živko je to znao samo prokomentarisati blagim osmijehom i bio spreman odmah na razgovor i pojašnjenje – naveo je Dodik.

Osim teške političke priče u Sarajevu, Dodik je podsjetio da je Radišić imao još teže stanje sa političkim partnerima u Banjaluci jer, osim početne podrške pobjedničke koalicije na opštim izborima 2000. godine, kada nisu birani samo članovi Predsjedništva BiH, dobio je jaku opoziciju u Banjaluci predvođenu SDS-om.

– Bilo je teško opstati u tom trouglu, opozicija u Banjaluci, opozicija u stranci i političko Sarajevo, ali on je izdržao. Čak mu je jednom i specijalni predstavnik UN u BiH Žak Klajn odao priznanje riječima: “Gospodine Radišiću, svi se mijenjaju, samo nas dvojica opstajemo” – istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da je Radišić volio Banjaluku čiji je gradonačelnik bio od 1977. do 1982. godine.

– Rastao sa njom i zacijelio joj rane poslije razornog zemljotresa koji je sravnio grad. Često je znao pričati o tim potresnim scenama, ali i velikom entuzijazmu kojim se gradila i ponovo postala ljepotica među tadašnjim jugoslovenskim gradovima – napisao je Dodik.

Dodik je istakao da je Radišić zaslužan ne samo za obnovu grada već i za otvaranje novih institucija, poput banjalučkog Univerziteta, Bolničkog centra na Paprikovcu, uključujući Dječiju kliniku i Infektivno odjeljenje.

Njegove vizija, dodao je Dodik, i u prenesenom i u bukvalnom smislu dala je obrise današnjeg modernog administrativnog centra Republike Srpske.

Dodik je podsjetio da je Radišić u toku mandata senatora Republike Srpske u drugom sazivu Senata odlikovan Ordenom časti Republike Srpske sa zlatnim zracima za doprinos u jačanju ugleda Republike Srpske.

– Svaka riječ koja čini naziv ordena kao da je skrojena po liku i djelu Živka Radišića. Biti dorastao ispunjenju Radišićevog legata i neizbrisive uloge, zadatak je za svakog aktuelnog srpskog političara – poručio je Dodik.

Živko Radišić preminuo je 5. septembra u Banjaluci u 84. godini, a biće sahranjen danas u 13.00 časova na mjesnom groblju Stonice u Malom Palančištu kod Prijedora.

Autor: SRNA/RTRS