Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je žalbu odbrane, te potvrdilo jedinstvenu kaznu zatvora Bori Milojici koji je, po presudama ovog i Okružnog suda u Banjaluci, osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. godine na području Prijedora.
Odbrana Milojice je na ročištu održanom 18. avgusta uložila žalbu na odluku o ujedinjenju zatvorskih kazni, s prijedlogom da se kazna preinači i izrekne u kraćem vremenskom trajanju.

Branilac Ranko Dakić je na tom ročištu rekao da prvostepeni sud nije ocijenio nijednu olakšavajuću okolnost prilikom objedinjenja kazne, kao i da je Milojici izrečena najstroža i najduža moguća jedinstvena kazna, te da je u posljednjih 16 do 17 godina njegov branjenik ili u postupku suđenja ili u zatvoru, prenosi Birn.

“U obrazloženju odluke se navodi da su cijenjene sve otežavajuće i olakšavajuće okolnosti. Međutim, da su cijenjene olakšavajuće okolnosti, ne bi bila izrečena jedinstvena kazna od 20 godina”, rekao je Dakić pred Sudom, te naveo da je Milojica i lošeg zdravstvenog stanja.

Milojicu je Apelaciono vijeće Suda BiH u oktobru prošle godine osudilo na 16 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti na području Prijedora.

Ranijom presudom Okružnog suda u Banjaluci iz decembra 2006. godine, Milojica je osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva civila ispred kuće u LJubiji, koje je počinio sredinom avgusta 1992. godine.

Boro Milojica je ranije, zajedno sa svojim braniocem, uputio zahtjev da mu se ujedine ove dvije zatvorske kazne, što je Sud BiH odlukom u junu i učinio, te mu izrekao jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora, a na tu odluku je odbrana izjavila žalbu sa zahtjevom za nižom kaznom.

Izvor: Agencije