Priča o prebacivanju mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija i patrijarha srpskog Porfirija do manastria Cetinje gdje se u nedjelju obavilo ustoličenje dobila je nastavak jer je otkriveno ko je bio pilot koji je mitropolita i partijarha supustio sa helikopterom Bel 412 EPI blizu samog manastira.

Naime, kao se pojavila informacija na društvenim mrežama radi se o Nenadu Dubljeviću rođenom Bjelopoljcu koji je te sudobonsne nedjelje 5. septembra u ranim jutarnjim časovima prebacio letjelicom dva visoka crkvena velikodostojnika i omogućio da se svečana ceremonija ustoličenja obavi uprkos silnim blokadama puta od Podgorice prema Cetinju koje su izvele komite zbog čega je došlo do intervencije i policije i građevinskih mašina koje su uklonile barikade.

U ovom dijelu akcije korišćena su tri helikoptera (i vojni i policijski), bila su tri leta – jedan pravi i dva lažna. Dva helikoptera su otišla u pogrešnom smjeru da zavaraju demonstrante, u slučaju da je neko pucao, a pravi gdje treba. Međutim, i taj helikopter koji je prevozio vrh SPC nije otišao pravo iz Podgorice za Cetinje, već iz Podgorice ka moru, pa odatle za Cetinje, što je bio dio taktike – ističe izvor Kurira.

U helikopteru, koji je prevezao patrijarha i mitropolita, pored Rakonjca bila su i dvojica pripadnika Kobri, kao i trojica pripadnika jedinice za zaštitu ličnosti. – Neprobojno ćebe kojim su bili zaštićeni patrijarh i mitropolit po slijetanju je po američkom sistemu, radi preventive. Međutim, patrijarh je tražio da se ćebe skloni, rekao je da hoće da vidi svoj narod. Patrijarh i mitropolit nisu imali pancire, nijednom nisu pokazali strah – dodaje izvor Kurira. Prva dva čovjeka SPC su ispred Cetinjskog manastira dočekani pjesmom okupljenih vjernika, kojih je bilo najviše iz Zete, okoline Podgorice i Herceg Novog.

Izvor: Kurir/ATV