Tužilac Tužilaštva BiH Oleg Čavka na današnjem ročištu u Sudu BiH za određivanje pritvora Jasminu Mulahusiću zatražio je da mu bude određen jednomjesečni pritovor za krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Čavka je naveo da postoji osnovana sumnja da je Mulahusić tokom prošle i ove godine u Luksemburgu i BiH širio vjersku i nacionalnu netrpeljivost objavama na Facebook profilu i da je jedan od tih profila bio i na arapskom jeziku.

On je rekao da je mržnja širena prema licima srpske i hrvatske nacionalnosti, kao i licima bošnjačke nacionalnosti koja nisu saglasna sa Mulahusićevim stavovima.

Odbrana Mulahusića se protivi zahtjevu Tužilaštva i kao alternativu predlaže eventualne mjere zabrane.

Odbrana smatra da je ovaj slučaj trebao da se završi kao parnični postupak na nekom opštinskom sudu, a ne da se vodi krivični postupak pred Sudom BiH.

Državljanin Luksemburga i BiH juče je ispitan u Tužilaštvu BiH u svojstvu osumnjičenog u istrazi koju vodi ovo tužilaštvo.

Prema prikupljenim podacima, osumnjičeni je bio u fokusu interesa bezbjednosnih službi stranih zemalja i dovodi se u vezu sa osobama bliskim “Al kaidi” i drugim terorističkim organizacijama.

Riječ je o vrlo kompleksnim istražnim aktivnostima, koje prevazilaze pitanja državne bezbjednosti BiH, saopšteno je juče iz Tužilaštva BiH.

Mulahusić je evidentiran i od istražnih organa drugih zemalja, što je rezultat zajedničkog rada u borbi protiv sprečavanja međunarodnih terorističkih aktivnosti.

Jasmin Mulahusić je uhapšen u petak, 3. septembra, na graničnom prelazu Brod.

Izvor: Banjaluka.net