Hrvatski ministar inostranih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman pozvao je Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH da podnese ostavku ako se protivi konstitutivnosti naroda u BiH, poručujući da on ne predstavlja Hrvate u Predsjedništvu BiH niti ga je uopšte briga za njih.

Grlić Radman rekao je to gostujući u programu Hrvatskoga radija u emisiji ‘A sada vlada’.

– Što se tiče izjave Komšića, ja sam bio na Bledskom forumu i nisam mogao vjerovati kada sam čuo da govori da je konstitutivnost uvezena iz SSSR-a, odnosno da ju je Tito uvezao. Ono što me jako začuđuje i što ne mogu vjerovati je kako gospodinu Komšiću nije neugodno da se predstavlja kao predstavnik hrvatskog naroda, a da uopšte nije izabran glasovima hrvatskog naroda, nego bošnjačkog naroda. Uostalom, ako je protiv konstitutivnosti, onda bi vjerojatno već sada trebao dati ostavku – istaknuo je hrvatski šef diplomatije.

Grlić Radman je rekao i da sastavni dio Ustava i Dejstonskog mirovnog sporazuma je upravo odrednica o konstitutivnosti naroda, a što se najbolje ogleda u Predsjedništvu BiH.

– Inače su na Bledskom forumu bila pristutna samo dva člana Predsjedništva BiH, nije bilo trećeg. Visoki predstavnik Šmit pokazao je da je BiH refleksija – jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, što se vidi u formi tročlanog predsjedništva – pojasnio je hrvatski šef diplomatije.

Hrvatski ministar inostranih poslova rekao je još da Komšić “nikada u svome mandatu nije posjetio nijednu većinsku hrvatsku opštinu” i dodao “nije pokazao bilo kakvu empatiju prema na primjer razornim požarima koji su pogodili područja gdje žive Hrvati, prenosi Avaz.

Srpskainfo