Međunarodni dan pismenosti obilježava se svake godine 8. septembra, pa je tako gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, odlučio, kao po navici, putem Instagram naloga da se obrati pratiocima.

Naravno, uz fotografiju sebe, a ne neke knjige, ovaj gimnazijalac stavio je opis “pismenost nije samo pojam, pismenost je znanje i riječ”…

Ali, ipak nije tako, ne u slučaju gradonačelnika. A evo i zašto.

Prije svega nekoliko godinu, Stanivuković je pokazao elementarno neznanje. Zamislite, nije znao azbuku.

Več početkom mandata, zajedno sa svojim savjetnicima, propisno se obrukao.

 

U pokušaju da svog šefa nazovu komandantom, što znači vođa vojne jedinice sa oficirskim činom, propisno su se obrukali nazvavši ga “komadantom”, riječ za koju ne postoji značenje.

 

Da stvar bude gora, riječ je napisana u opisu videa, podijeljenog na svim društvenim mrežama, a na kojem se Stanivuković obraća Banjalučanima, sa Kopaonika povodom pogoršane epidemiološke situacije u najvećem gradu Srpske, za kojeg on očito ne mari, kao i za njegove građane, imajući u vidu da je tada vrijeme provodio na suncem okupanom Kopaoniku, kako tvrdi, na seminaru.

Za ljude, kako ih Stanivuković zove iz struke, ovakvo poigravanje sa pravopisom nije samo odraz nepismenosti, nego i neodgovornosti.

Grešku su tada pokušali brzo ispraviti, međutim ostaje istorija promjena.

Izvor: banjaluckeprice