“Pa što nam niste godinama unazad objasnili da su to sve mirni protesti pa da završimo sa smjenom Đukanovića prije deset godina?”

Piše: Goran Danilović

U jednom trenutku i najmudriji izgubi strpljenje u raspravljanju sa barabama. Ne bi nikada smio sa takvima da polemiše, ali mora ako je u pitanju život ili životi.

Skoro nedjelju dana, nakon početka nemilih scena na Cetinju pojedini mediji, pojedinci iz NVO i dušebrižnici iz regiona istražuju odgovornost svih izuzev onih koji su na sred Crne Gore postavili barikade i započeli neku vrstu lokalne revolucije.

Zamislite, danas čitam i čujem kako „nećemo moći govoriti o mirnim demonstracijama na Cetinju ako se utvrdi da su pojedini protestanti koristili ili imali vatreno oružje“?
Pa to je da se zapanjiš i ostaneš bez teksta. Dakle, ako nisu pucali kao što jesu, makar s namjerom da uplaše policiju, protesti će biti tretirani kao mirni?

Miran protest je kad oburdaš stijene, istovariš šut i gume na saobraćanice i blokiraš jedan grad?

Miran protest je kad prijetiš državnim organima i policiji da će, budu li radili svoj posao i štitili osnovna ljudska i vjerska prava, „biti krvi“?

Miran protest je kada bivši direktor policije traži od policajaca da „pređu na njegovu stranu“ i kada potom fizičkom snagom proba da probije kordon policije?

Miran protest je i kada potisneš policiju, polomiš zaštitnu ogradu i kreneš u sprovođenje avetnog nauma?

Miran protest je kada šetaš po gradu sa „molotovljevim koktelom“ i na kraju ga baciš među policajce?

Miran protest je kada upotrebiš kamenice i šipke?

Miran protest je, dakle, šta god radiš sve dok policija ne baci suzavac?

Miran protest je kada hoćeš na silu da uđeš na tuđi posjed, ugroziš imovinu i lica i onemogućiš ustavno pravo drugoga?

Miran protest je kad na dijelu državne teritorije ne važe zakoni iste države?

Kada kažete za neke ljude da nisu normalni vi ih odmah i abolirate – bolest je svačija. Znači, ne! Nećemo tako. Gospodo javni djelatnici i „analitičari bezbjednosti“ vi ste normalni, ali ste barabe i vucibatine.

Pa što nam niste godinama unazad objasnili da su to sve mirni protesti pa da završimo sa smjenom Đukanovića prije deset godina?

Pa, cijela Podgorica je grcala u suzavcu i otrovima 24 sata kada su poslanici preskočili ogradu i krenuli da uđu u Skupštinu – svoju Skupštinu!

Bili su i lomili kosti ljudima po periferiji koji su se razbježali od nezapamćene koncentracije policijske „hemije“!

Izlomili su Mija Martinovića i njegov automobil kao da se radilo o okupacionom tenkisti i tenku!

Treba biti veliko ništa, mrzitelj i baraba pa se praviti lud i tretirati proteste na Cetinju i u okolini kao mirne ako se ne dokaže da su neki nosili oružje i pucali? Mi smo bili „ludački pokret“ jer su momci i djevojke crtali kraljeve trobojke po Crnoj Gori?

Mi smo bili „ludački pokret“ jer smo šetali u litijama i pjevali ne ostavljajući za sobom ni papirne maramice – desetine i stotine hiljada!

Kako se onda zove onaj pokret s Belvedera, s pucanjem ili bez njega?

Kako, gospodo „analitičari“? Mirni ili Mirnin pokret?

Izvor: Fejsbuk/IN4S