????????, 8. ????????? /????/ - ? ?????? ?????? ??????? ?? ???????? ??????? ?????? ???????? ?? ???????? ???????? "?????? ??????????" ?? ?????? ? ???????, ????? ?? ???????? ?????? 49. ????????? ??????? ?? ???? ????????? ???????.

U Muzeju Kozare u Prijedoru sinoć je otvorena izložba radova nastalih na Likovnoj koloniji “Sreten Stojanović” na Kozari u avgustu, kojom su zvanični počeli 49. Književni susreti na ovoj herojskoj planini.

iječ je o 23 djela osam autora koji su bili učesnici kolonije. U pitanju su tehnike ulje na platnu, akrilik na platnu, kombinovane i akvarel.

Direktor Muzeja Kozare, Zoran Radonjić, rekao je da je specifičnost kolonije da je virus korona uticao da pozovu domaće autore da učestvuju na koloniji, što nije uticalo na kvalitet djela.

Na Kozari su početkom avgusta stvarali Radmila Lizdek, Olivera Basta, Maja Šolak Bataković, Nikolina Peslać, Branko Jungić, Renato Rakić, Bogdan Radović i Boris Eremić, koji je bio selektor Kolonije.

Izložbu je otvorila vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti, Monja Kasalović.

Pored tradicionalnog spomena na Skendera Kulenovića i poetskog časa na Paležu 10. septembra, ona je navela da će centralne manifestacije kao što je svečana akademija i uručivanja nagrade za životno djelo “Skender Kulenović – Književni vijenac Kozare”, poetski čas na Mrakovici i veče laureata biti održane 17. i 18. septembra.

– Tu su i nova izdanja iz edicije Književnih susreta pod nazivom “Ovjenčani”, a riječ je o promociji dvije nove knjige, odnosno izabranim djelima dva laureata ranijih susreta, Stevana Raičkovića i Dragoslava Mihailovića, koja je zakazana za 16. septembar – istakla je Kasalovićeva.

Akademski slikar i teoretičar umjetnosti Daria Vujasin rekla je da je jedna od karakteristika stvaranja u okolnostima i vremenu trajanja likovne kolonije sinteza izuzetnih umjetničkih identiteta i ličnosti.

Autor: SRNA/Srpskainfo