Nakon što stupe u brak mnoge žene brzo počnu da izbegavaju seksualne odnose sa partnerom. Neke kao izgovor koriste umor, druge boli glava, treće su pod stresom… Šta je zapravo pravi razlog zbog kojeg one gube interesovanje za vođenje ljubavi i kako se ovaj problem može rešiti?

Iako je u moderno doba sve više pripadnika jačeg pola s oslabljenim libidom, žene su i dalje te na koje najčešće stižu pritužbe da gube želju za seksom u dugogodišnjem odnosu ili braku.

Koji je stvarni uzrok čuvene ženske “glavobolje”?

Skoro polovina žena u nekoj fazi života pati od smanjenog libida.

Prema istraživanju sprovedenom na više od 5.000 žena starosti od 20 do 55 godina, između 30 do 50 posto žena priznalo je da je bar u jednoj fazi života iskusilo manjak seksualne želje sa stalnim partnerom.

Ipak, ovdje nije reč o manjku ljubavi ili generalne privlačnosti prema partneru, jer su istraživači analizirali odgovore žena koje su se izjasnile kao “zadovoljne s ukupnim odnosom”.

Iako žene mogu da imaju smanjenu želju u bilo koje doba, promene poput rođenja deteta, menopauze ili pak usled hormonalnih problema (poput poremećaja štitne žlezde), lekari ističu da su takve stvari prolazne i da nisu nerešive – kod dovođenja hormona u red, vraća se i polna želja.

Od svih mogućih uzroka, glavni okidač je uvek isti.

Uz preduslov da je emocionalna veza između partnera i supružnika stabilna, u smislu da ne nedostaje komunikacije, nežnosti i zajedničkog osećanja zadovoljstva, kao uzrok smanjenja ženskog libida navode se i psihološki uzroci poput preopterećenosti, stresa, nezadovoljstva sopstvenim izgledom i depresija.

Ali, ti psihološki uzroci realno povremeno pogađaju svaku osobu, a neće se pretvoriti u dugoročne periode bez ili s vrlo malo seksa, piše Večernji.hr.

Naučnici tvrde da je pravi uzrok smanjenje testosterona. U telu zdrave žene do srednjeg doba nalazi se čak deset puta više ovog hormona nego estrogena. On utiče na raspoloženje, energiju i libido kod žena – baš kao u telu muškaraca.

Referentni nivo testosterona kod žena iznosi od 0,22 – 2,9 nmol/L, a nivoi ovog hormona u krvi nisu stalni. Ako je povišen, veća je želja za seksom i obrnuto.

Ključna stvar je to što se proizvodnja testosterona stimuliše redovnim seksom. Dakle, kad jednom žena izgubi volju za seksom (bilo zbog psihičkih, fizičkih razloga ili nekog problema u odnosu), lako može da uđe u začarani krug.

“Ako žena nastavlja samu sebe da uverava da je u redu da ne spava sa partnerom jer je pod stresom i nema volju za tim, sama sebi unapred smanjuje želju u budućnosti. Kod one žene koja zna da je pod stresom, ali ima aktivan pristup rešavanju problema želje, biće i većeg truda u smislu razvoja seksualnih fantazija i ostalih stvari koje će na kraju “upaliti” libido”, kaže seksualna terapeutkinja iz Australije, doktor Rouzi King.

Mirenje s nedostakom polne želje tako je uzrok smanjenja libida u budućnosti, ističu stručnjaci.

A šta je s muškom glavoboljom?

Za razliku od 30 do 50 posto žena s povremenim fazama smanjenja ili gubitka libida, kod muškaraca je taj procenat ipak nešto manji – svodi se na od 10 do 20 posto. Takođe, kod muškaraca se testoteron proizvodi nezavisno od toga imaju li seksualne odnose ili ne.

Muškarci imaju znatno veće nivoe tog hormona u telu, pa je kod njih kao glavni uzrok smanjenog libida fizičko smanjenje testosterona koje se lako dokazuje analizom krvi, a podiže zdravijim načinom života, boljom ishranom i raznim suplementima poput cinka.

Gubitak libida odnosi se i na smanjenje želje za pornografskim sadržajima i masturbacijom

Ako kod pojedinca postoji želja za seksom u vidu masturbacije i razvijanja seksualnih fantazija, tada se treba vratiti na traženje problema u samom odnosu s partnerom i manjku truda u zajedničkom, a ne samostalnom uživanju u seksualnosti.

Izvor: prva.rs