epa09089736 A medical staff member takes care of a COVID-19 patient at the intensive care unit of the University Hospital in Essen, Germany, 22 March 2021. The University Hospital Essen treats several patients in its intensive care unit who are seriously ill with COVID-19. Countries around the world are stepping up measures to stem the reappearance in a third wave of the SARS CoV-2 coronavirus, which causes COVID 19 disease. EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Mladi na udaru delta soja. Od 376 novozaraženih u Srpskoj, 85 lica je mlađe životne dobi. Zbog agresivnog soja virusa, upozoravaju ljekari, teške kliničke slike razvijaju se u periodu do pet dana.

Na UKC-u trenutno je hospitalizovano više od 300 lica zaraženih virusom korona. Životno ugroženih više od 10 odsto. Sve je više mladih do 30 godina koji zbog zaraze delta sojem tešku kliničku sliku razvijaju u periodu do pet dana.

– Otprilike između pet do 10 dana bolesti potrebno je da kod onih koji je tok bolesti nepovoljan da dođe do hospitalizacije u jedinicama intenzivne njege – rekla je Danica Momčićević šef Odjeljenja intenzivnog liječenja u Klinici intenzivne medicine za nehiruške grane u UKC-u Republike Srpske.

Agresivniji razvoj bolesti, znači i jači udar na zdravstvene ustanove. U Banjaluci je trenutno 1.600 aktivnih slučajeva zaraze, a u Dom zdravlja dnevno se javi više od 200 pacijenata.

– U jučerašnjem danu u ambulanti za respiratorne simptome, lokalitet Dolac, Starčevica, javilo se oko 350 građana – navela je Mirela Kasabašić pomoćnik direktora za medicinska pitanja u Domu zdravlja Banjaluka.

Pogoršanje i u bijeljinskoj regiji. U kovid bolnici trenutno 45 pacijenata, devet na respiratoru.

– Prije je bilo neka dob pacijenata od 70 do 80 godina, a sad imamo pacijenata od 30 i 40 godina – rekao je Mikajlo Lazić šef Kovid bolnice u Bijeljini.

Ljekari apeluju na pacijente koji osjete simptome da se pravovremeno jave porodičnom ljekaru i da ne uzimaju lijekove bez konsultacije sa ljekarima.

– Što nije dobro ni za njih ni za kliničku sliku koja se zamaskira prilikom daljeg liječenja u bolnici – smatra Želimir Nešković direktor Doma zdravlja Lopare.

Najbolji odgovor pandemiji je vakcinacija, zbog čega ljekari ponovo apeluju na građane da se vakcinišu. Na vakcinalnim punktovima u Srpskoj sve vakcine su dostupne.

Autor: RTRS