Članovi Organizacionog odbora 49.Književnih susreta na Kozari položili su danas vijenac na Paležu , mjestu pod planinom Kozarom, gdje je Skender Kulenović 1942. godine prvi put pročitao svoju poemu “Stojanka majka Knežopoljka”.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević je novinarima izjavio da je Palež jedno posebno mjesto gdje je Skender Kulenović prvi put recitovao svoju poemu, koja je, u stvari, simbol stradanja srpskog naroda na ovim našim potkozarskim prostorima.
” Morali bi još više dati značaj kulturi sjećanja i na ovom mjestu, jer ta naša istorija nas obilježava sve ovo vrijeme i određuje nas”, rekao je Kovačević.
Na tom mjestu održan je i poetski čas pod nazivom ” Spomen na Skendera” na kojem su stihove govorili pjesnici Dragana Kragulj iz Prijedora i Slobodan Drljača iz Novog Grada.
“Jedan poseban osjećaj jer sva ova mjesta su mjesta koja odišu tom atmosferom jedne epohe, epohe u kojoj je naš narod pokazao svu svoju jačinu i ne samo spremnost da teritorijalno odbrani svoj domovinu, već spremnost da očuva svoju kulturu”, izjavio je novinarima Drljača.
Na Paležu je danas bio i Goran Maksimović, profesor srpskog jezika na Filozofskom fakultetu u Nišu koji je , inače, predsjednik žirija ovogodišnjih Književnih susreta na Kozari.
“Sve ono što se dešavalo u 2. Svjetskom ratu, pogotovo 1942. godine, ulazi u najsvjetlije stranice naše nacionalne istorije, a mjesto gdje je prvi put izgovorena ‚Stojanka majka Knežopoljka ulazi ne samo u istoriju naše kulture i sjećanja i književnosti, nego prosto cjelokupnu kulturu pamćenja”, istakao je Maksimović.

Na spomeniku na Paležu, podignutom 1982. godine, piše: “Poslije njemačko-ustaške ofanzive na Kozaru 19. avgusta 1942. godine, na ovom mjestu stajalo je u stroju 900 preživjelih boraca Kozarskog partizanskog odreda. Nakon smotre borac i pjesnik Skender Kulenović pročitao je pred strojem svoju poemu Stojanka majka Knežopoljka”.
Bogat program 49. “Književnih susreta na Kozari” nastavlja se u četvrtak 16.septembra kada će u Pozorištu Prijedor biti održana promocija novih uzdanja iz edicije ” Ovjenčani”, a potom i Veče pjesnika zavičajnog kruga.

Izvor: prijedorgrad