Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će Srbija učiniti sve da jasenovačke žrtve ne budu zaboravljene, nakon što je danas u razgovoru sa partrijarhom Porfirijem postignut dogovor o izgradnji memorijalnog centra u Donjoj Gradini, u kojem bi se podsjetilo na sve zločine nad srpskim narodom.

Svesrpsko svetilište biće izgrađeno na najtužnijem mjestu, u Donjoj Gradini. Srbija i srpski narod pamte. Srbija se ne stidi svojih žrtava. To su naši junaci i daćemo sve od sebe da njihovo junačko djelo ne bude zaboravljeno – napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

U postu je objavljen i snimak sa dijelom Vučićevog izlaganja u kojem navodi da je sa patrijarhom razgovarao o tome “kako da osnažimo kulturu pamćenja”.

– Razgovarali smo kako da učinimo sve da ne budu zaboravljene jasenovačke žrtve, šta je to što država može da pomogne i srpskoj crkvi koja ima izuzetno značajnu ulogu u cijelom ovom procesu. Ono što je za nas značajno, danas smo konačno postigli dogovor i prenosim potvrdu i gospodina Dodika da krećemo u izgradnju nečega što bi trebalo da bude svesrpsko svetilište da u najtužnijem mjestu u Donjoj Gradini na teritoriji Republike Srpske podignemo veliki memorijalni centar, ali u kojem bismo podsjetili i na sve druge zločine počinjene nad našim narodom, da sjećanje na srpsko ime i prezime ne bude zatrto – rekao je Vučić.

FOTO: MILOŠ MILIVOJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILOŠ MILIVOJEVIĆ/RAS SRBIJA

Predsjednik Vučić preneo je ranije danas, nakon razgovora sa patrijarhom Porfirijem, da je konačno postignut dogovor o izgradnji memorijalnog centra u Donjoj Gradini, u kojem bi se podsjetilo na sve zločine nad srpskim narodom.

Vučić se sa patrijarhom sastao povodom 80 godina od osnivanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu i obnove spomen kompleksa manastira Jasenovac.

Logor Jasenovac bio je najveći koncentracioni i logor smrti na prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Formirala ga je Nezavisna Država Hrvatska (NDH) u avgustu 1941. godine,

Logor su uništile ustaše u aprilu 1945. godine da bi sakrili tragove počinjenih zločina.

Državna administracija Hrvatske nazvala je mjesto mučenja i ubijanja Srba, Jevreja i Rima “radnim logorom Jasenovac”.

Tačan broj žrtava u sistemima logora Jasenovac nije nikada utvrđen.

Spomen park Jasenovac je do 2012. utvrdio spisak od oko 83.000 žrtava, dok je Muzej žrtava genocida sačinio spisak od oko 88.000 žrtava.

Autor: TANJUG/Srpskainfo