epa09460448 Novak Djokovic of Serbia in action against Alexander Zverev of Germany during a men's singles semifinal round match on the twelfth day of the US Open Tennis Championships at the USTA National Tennis Center in Flushing Meadows, New York, USA, 10 September 2021. The US Open runs from 30 August through 12 September. EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Novak Đoković se plasirao u finale US opena i imaće priliku da osvoji kalendarski slem.

Osvetio se prvoplasirani igrač sa ATP liste Aleksandru Zverevu za poraz u polufinalu Olimpijade i savladao ga sa 3:2, po setovima 4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2.

U osmom gemu prvog seta je Nole imao brejk šansu, nije je iskoristio, a onda je u idućem napravio duplu grešku i poklonio brejk rivalu koji je nakon toga na svoj servis iskoristio treću set loptu.

Na startu drugog seta Nole je brejkom u drugom gemu poveo sa 3:0, a ono što je uradio Srbin u prvom Nijemac je napravio u drugom periodu igre, te duplom servis greškom omogućio najbolje svjetskom teniser da dođe do izjednačenja od 1:1.

Prava uzbuđenja su tek uslijedila, na kraju trećeg seta Novak je stigao do tri vezane brejk lopte, prve dvije nije iskoristio, a u jednom poenu koji je pripao Zverevu odigrana su čak 53 udarca.

Treću priliku je Đoković uspio da pretvori u set (6:4) i tako povede sa 2:1.

FOTO: JASON SZENES/EPA
FOTO: JASON SZENES/EPA

Oba tenisera su na startu četvrtog seta osvojila svoj servis, a onda je u trećem gemu Nijemac vinerom napravio brejk iskoristivši drugu šansu.

Nakon toga zadržali su svoje servise, a Zverev je prvu od dvije set lopte pretvorio u poen za 6:4 i izjednačenje na 2:2.

Kao u drugom Đoković je u petom uzeo brejk u drugom gemu i to poenom u kom je bilo 30 razmjena.

Zatim je sigurno odservirao, da bi potom stigao do drugog brejka zahvaljujući greškama itekako umornog protivnika kog je dosta namučio pametnim izborom udaraca.

Peti gem je Srbin dobio sa nulom, zatim je Aleksandar uzeo prvi u ovom setu na svoj servis, a onda je imao pet brejk šansi i uspio je zahvaljujući Novakovoj duploj servis greški da smanji na 5:2.

FOTO: JOHN G. MABANGLO/EPA
FOTO: JOHN G. MABANGLO/EPA

Na 40:40 neko iz publike je dobacivanjem uspio da poremeti srpskog asa.

U sljedećem gemu je stigao Novak do jedne brejk i meč lopte koja mu je bila dovoljna, uzeo je set sa 6:2 i obezbijedio plasman u finale.

U meču za trofej Đoković će igrati protiv Rusa Danila Medvedeva koji je sa 3:0 savladao Feliksa Ože-Alijasima.

Podsjetimo, Novak je ove godine osvojio Australijan open, Rolan Garos i Vimbldon, tako da će u Njujorku imati priliku za kalendarski slem.

Takođe, juriće i svoju 21. titulu na najvećim turnirima, a trenutno je izjednačen sa Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom, svi ih imaju po 20.

Izvor: Srpskainfo