Draško Stanivuković zadužuje Banjaluku za šest miliona maraka prodajom obveznica. Stoji to u odluci o zaduženju grada koja će pred odbornike na sjednicu 21. septembra. I po svemu sudeći već ima kupca.

Istovremeno ne prestaje da priča o uštedama  u Banjaluci i to od 17 miliona maraka. Gradonačelnik Banjaluke je ponovo tuđe zasluge pripisao je sebi. Tvrdi da je za uštede  isključivo zaslužna gradska administracija.

A nije. Zaboravio je Stanivuković spomenuti da Poreska Uprava Republike Srpske od ukupnog iznosa naplaćenih javnih prihoda, značajan dio rasporedi po opštinama i gradovima u Srpskoj. I nije prvi put da gradonačelnik Banjaluke ubire plodove na tuđoj zemlji.

“Cvjetanje Banjaluke se vidi kroz 17 miliona veći budžet za svega 8 mjeseci”, rekao je Draško Stanivuković.

Ne spominje Stanivuković da je od prethodne administracije ostalo čistih sedam miliona koje ubraja u ovih 17. Isto tako, u gradsku kasu se od javnih prihoda koje naplaćuje Poreska uprava Republike Srpske, slilo blizu 50 miliona KM.

“Što se tiče teritorije grada Banjaluka  prihodi su iz nadležnosti Poreske Uprave bili u iznosu od 648 miliona i 200 hiljada maraka i predstavljaju povećanje od 73 miliona i 200 hiljada maraka u odnosu na isti period prošle godine. Od tih prihoda koji su prikupljeni na teritoriji grada Banjaluka i u skladu sa zakonom o budžetskom sistemu kao izvorni prihodi lokalnih zajednica, a samim tim i grada Banjaluka pripalo im je 47,7 miliona km što je povećanje od 11 i po miliona u odnosu na isti period prošle godine”, kaže Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske.

Radi se isključivo o sredstvima koji su ostvareni putem povećanih prihoda, koje naplaćuje Poreska uprava Republike Srpske, a ne nekim važnim pričama o uštedama i lažima te vrste, jasan je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Građani Banjaluke to najbolje vide i sve što se, kaže Dodik obećava, a ne ispuni, krive se drugi.

“Vidio sam da se ovih dana govori o povećanim sredstvima za budžet grada. Radi se isključivo o povećanim sredstvima i najvećim dijelom onima koji su povećani putem povećanih prihoda koje naplaćuje Republička uprava za poreze, indirektni porezi u dijelu koji pripadaju lokalnim zajednicama, a ne nekim važnim pričama o uštedama i lažima te vrste”, kazao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Dok gradonačelnik sebi pripisuje zasluge drugih, iz skupštinske većine ga optužuju za ucjene. Pojedini odbornici kažu da Stanivuković prijeti protestima ukoliko ne usvoje rebalans budžeta onakav kakav njemu odgovara. U nacrtu rebalansa koji će se pred odbornicima naći 21. septembra ima određenih promjena o kojima će se, kako kažu prije sjednice dobro upoznati. Učestvovaće poručuju u kreiranju rebalansa budžeta, ali ne pristaju na sve što im se stavi na sto. A na stolu će se naći i odluka o zaduženju grada od šest miliona KM.

Izvor: ATV