Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović boravio je u posjeti Kikindi, povodom održavanja tradicionalne kulturno-gastronomske manifestacije “Dani ludaje”.

Pavlović je , između ostalog , bio gost na svečanom prijemu koje je za predstavnike ambasada, republičkih organa vlasti , organizacija i bratskih gradova i opština organizovao gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.
“Prijedor i Kikinda već su dugo godina prijateljski gradovi i uzajamno se obilazimo. Prvi put prisustvujem ovoj manifestaciji i oduševljen sam načinom organizacije. Ovo je prilika i da porazgovaram s gradonačelnikom Kikinde o razvijanju saradnje u oblasti privrede i turizma, što je veoma značajno za oba grada. I mi i oni raspolažemo privrednim potencijalima koje možemo uzajamno iskoristiti”, rekao je Pavlović.
On je dodao da Kikinda svojim tradicionalnim manifestacijama privlači veliki broj posjetilaca, a Prijedor ima planinu Kozaru koja je, takođe, privlačna turistima. Uspostavljanjem kontakata između dviju turističkih organizacija, moglo bi se raditi i na pripremanju zajedničkih manifestacija.

Inače, ” Dani ludaje” organizovani su po 36.put i prepoznatljivi su po “banatskom fruštuku”, evropskom kutku, karnevalu mališana te koncertima poznatih muzičkih zvijezda. , a najviše po bundevi ludaji, koju u Kikindi nazivaju i banatskom kraljicom.
Najteži plod bundeve na 36. Danima ludaje u Kikindi imao je Tibor Kokai iz Mađarske sa ludajom teškom 527 kilograma. Prvu nagradu za najduži plod tikve osvojio je Kikinđanin Goran Lazić, koji je ove godine proizveo ludaju dugačku 331 centimetar.

Izvor: prijedorgrad