Saopštenje prenosimo u cijelosti:

Radi objektivnog i istinitog informisanja javnosti, koju Draško Stanivuković bezočno laže i truje neistinama i obmanama, i radi čuvanja integriteta institucije i zaposlenih u njoj, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je dužno da demantuje jučerašnje navode gradonačelnika o navodno nelegalno izdatoj građevinskoj dozvoli za rejonsku kotlovnicu na Starčevici u Banjaluci, koja je, kako tvrdi Stanivuković, izgrađena na privatnom zemljištu i zbog čega, navodno, Grad treba da isplati milionsku štetu jer je tako odlučio Okružni sud u Banjoj Luci! Iskreno sumnjamo da je bilo ko ozbiljan u Stanivukovićem “timu za reviziju”, ukoliko taj tim uopšte i postoji, plasirao gradonačelniku ovu informaciju onako kako ju je on protumačio, jer takvo tumačenje je slika apsolutnog neznanja, nepoznavanja zakona i već poslovične površnosti, odsustva logike i obrazovanja, ali i svjesnog plasiranja laži u javni prostor.

Naime, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je 29.7.2014.godine, investitorima Gradu Banjaluka i “Toplani” a.d. Banjaluka izdalo građevinsku dozvolu za izgradnju rejonske kotlovnice što predstavlja prvu fazu izgradnje društvenog centra na Starčevici, na osnovu dokaza o riješenim imovinsko-pravnim odnosima, koju je Grad kao investitor na zakonom propisan način dokumentovao, dostavivši zemljišno-knjižne izvatke, posjedovne listove i kopiju katastarskog plana, te notarski ovjeren Ugovor o zasnivanju stvarne službenosti u svrhu izgradnje društvenog centra na Starčevici u Ul. Sime Miljuša, na zemljištu označenom kako k.č. br.2158/3 k.o. Banjaluka. S obzirom da se radilo o zvaničnim dokumentima, izdatim od nadležnog organa, Ministarstvo je 2014.godine izdalo građevinsku, a potom, 2015.godine i upotrebnu dozvolu.

Želeći da, po ko zna koji put beskrupuloznim lažima uvrijedi ministra, služeći se, pri tom, nimalo inventivnom igrom riječi, gradonačelnik je iznio gomilu laži i besmislica, koje su plod njegovog neznanja, nepoznavanja zakona i procedura i neobjašnjive potrebe da od svega napravi performans. Konstrukcije koje je on juče iznio su pretjerane i za komšijske svađe, a kada ih izgovori osoba koja, nažalost, obavlja veoma visoku funkiciju, onda predstavljaju klasičnu manipulaciju i obmanjivanje javnosti.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo ekologiju na došenju dozvola potrebnih za građenje rade vrsni inženjeri i pravnici, sa dugogodišnjim radnim iskustvom u javnoj upravi, koji rješenja donose na osnovu zakona, a ukoliko trenutni gradonačelnik Banjeluke vrši pritisak da njegovi saradnici donose rješenja koja su nezakonita i “kako njemu klikne”, neka takav način rada ne imputira drugima.

Umjesto što beskrupolozno laže i optužuje sve i svakog bez ikakvih dokaza, Draško Stanivuković treba da objasni javnosti zašto je on, kao samoproglašeni borac za pravnu državu, bez građevinske dozvole izdate od nadležnog organa i suprotno regulacionom planu, započeo gradnju u parku Mladen Stojanović, koji je Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH definisan kao zaštitna zona nacionalnog spomenika.

Pošto gradonačelnik, očigledno, ne zna šta radi, Ministarstvo zahtijeva od republičke građevinske inspekcije da izvrši inspekcijski nadzor na svim gradilištima gdje se Grad Banjaluka pojavljuje kao investitor i utvrdi da li postoje dozvole, da li su usaglašene sa prostorno-planskim dokumentima i da li ih je izdao nadležni organ. Na osnovu nelegalno iskopane rupe u Parku Mladen Stojanović, koja je tek na zahtjev Ministarstva propisno ograđena, imamo puno pravo da sumnjamo da se ne radi po zakonu nego kako gradonačelniku Stanivukoviću klikne.

Izvor: RTRS