Nikada nije bilo veće jedinstvo nego danas između Republike Srpske, Srbije i Srpske pravoslavne crkve, istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH na Svečanoj Akademiji povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

– Uvijek smo stajali i branili slobodu svoju. Naše pismo je bilo potrebno da sačuvamo svoj identitet. Јedan gorostas za naš narod, a to je SPC, učinila je sve da očuva naš jezik, pismo, naš govor, krsnu slavu, identitet. Da nije bilo SPC i njene borbe, izgubili bi svoj identitet još za vrijeme Osmanskog carstva – poručio je Dodik.

On je naglasio da svako sa svojim obavezama, brani i čuva to jedinstvo.

– Srpsko jedinstvo podrazumjeva naše okupljanje, našu borbu u ekonomiji, a rezultati nisu mali. Izgradnja auto-puta i mnogobrojni zajednički projekti su tu – dodao je Dodik.

On je istakao da je Republike Srpska garant slobode srpskog narodna na ovim prostorima.

– Ne možemo da prihvatimo bilo kakvo tutorstvo koje bi išlo za tim da nas natjeraju da živimo u neželjnoj zemlji radi nekih ideja ostaršćenika, ljudi iz različitih svjetskih kabineta koji žele ovdje da nas primoraju da živimo sa Bošnjacima i Hrvatima u uslovima koji su gotovo nemogući – rekao je Dodik.

On je poručio i ovo:

– Ako je 20. vijek bio vijek stradanja srpskog naroda, neka 21. bude vijek ujedinjenja – zaključio je Dodik.

Pogledajte kompletnu Svečanu akademiju povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave:

Autor: RTRS