Pitanje jesu li bolji vozači muškarci ili žene česta je tema rasprava. Često se može čuti da se žene lošije orijentišu i da su loši vozači, ali ako pogledate statistiku – videćete sasvim suprotne podatke!

Jedno nedavno istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da su žene skromnije u vožnji i da se ne hvale time kako se snalaze u upravljanju vozilom i da im upravo to da je fokus i obazrivost koji su neophodni za volanom.

Ali daleko od toga da je to sve…

Udesi u kojima učestvuju muškarci češće imaju fatalni ishod

Saobraćajne nesreće u kojima su muškarci za volanom imaju više smrtnih ishoda nego one u kojima su vozile žene, pokazalo je istraživanje američkog Instituta za osiguranje i bezbednost na auto-putevima.

Žene su smireniji vozači

Prošle godine američka neprofitna Fondacija za bezbednost u saobraćaju sporovela je istraživanje kojim je utvrđeno da su muškarci agresivniji tokom vožnje: skloniji brzini i riskantnijem ponašanju za volanom, trube drugim učesnicima u saobraćaju, pretiču druge, prolaze kroz crveno svetlo i sl, dok su žene smirenije.

Muškarcima lakše odluta pažnja

Američki Institut za osiguranje i bezbednost na auto-putevima pre četiri godine je otkrio da je ženama u vožnji teže odvratiti pažnju s puta i upravljanja vozilom.

Muškarci češće voze pod dejstvom alkohola

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti saopštio je pre izvesnog vremena da muškarci čak duplo češće sedaju za volan pod dejstvom alkoholnih pića.

Muškarci su nemarniji u vožnji

Studijom italijanskih načinika pre nekoliko godina je uvrđeno da su muškarci dosta opušteniji za volanom, u smislu da će češće nego žene slušati glasnu muziku, grickati nešto ili pušiti dok upravljaju vozilom, neće vezati pojas i sl.

Izvor: Glossy