epa09394635 The new High Representative and EU Special Representative in Bosnia and Herzegovina, German diplomat Christian Schmidt, speaks during the inaugural press conference, in Sarajevo Bosnia and herzegovina, 04 August 2021. Schmidt he is the eighth international administrator in Bosnia and Herzegovina since the end of the 1992-1995 Balkan war. EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Kristijan Šmit izbjegao je danas susret sa novinarima nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, na kojem je bio i šef Delegacije EU Johan Satler.

Iz zgrade Predsjedništva izašao je Satler, koji nije želio da daje izjavu, a sat kasnije novinari su obaviješteni da je i visoki predstavnik takođe napustio zgradu.

Tema ovog sastanka nije poznata kao ni ko ga je inicirao, a do njega je došlo nakon podignutih tenzija tvrdnjom da je ambasador Srbije u Sarajevu odbio da se odazove pozivu Komšića, a u vezi sa hapšenjem nekadašnjeg visokog funkcionera Federalnog MUP Edina Vranja, kojeg Srbija potražuje zbog sumnje da je počinio ratnih zločina u Goraždu tokom posljednjeg rata.

Sarajevski mediji preneli su da je ministarka spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH Bisera Turković s tim u vezi pozvala ambasadorku BiH na hitne konsulatacije.

Nije poznato da li je sastanku kod Komšića prisustvovao i Šefik Džaferović, a srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je ranije danas, komentarišući najnovija događanja, da Komšić i Džaferović nisu BiH.

Izvor: TANJUG/Srpskainfo