Defileom gradskim ulicama i prigodnim kulturno-umjetničkim programom danas je u Prijedoru obilježen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u organizaciji Gradske uprave.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je da se danas obilježava zajednički praznik Republike Srpske i Srbije.
“Naša zastava, sloboda i jedinstvo branjeni su i odbranjeni krvlju i velikom mukom naših roditelja i naših predaka. Možemo samo da budemo ponosni na to šta su oni uradili, a na nama je da ovaj praznik obilježavamo, da zastavu koju su pronosili svim ratištima čuvamo od zaborava, da je ističemo na svakom mogućem mjestu i da je sa ponosom pokazujemo svima onima koji ne stoje pod tom zastavom”, rekao je Pavlović novinarima u Prijedoru.
On je naveo da su Republika Srpska i grad Prijedor opredijeljeni da žive zajedno sa svim građanima koji žive ovdje.

“Svi imamo zajedničku i jednu jedinu slobodu i ono što je najbitnije u svemu tome da smo složni, da imamo zajedništvo i da promovišemo to što imamo. Ne smijemo zaboraviti one ljude koji su dali živote za srpsku zastavu, za slobodu i za jedinstvo i to moramo takođe na svakom koraku da promovišemo. Ovim putem želim svim građanima Republike Srpske, Srbije i našeg grada Prijedora da čestitam današnji praznik i da ga dugo godina proslavaljamo u miru, slozi i jedinstvu”, poručio je Pavlović.
U prigodnom programu učestvovali su glumac Pozorišta Prijedor Dean Batoz, SKUD ” Dr Mladen Stojanović” i Udruženje za očuvanje tradicije.
Republika Srpska i Republika Srbija obilježavaju danas zajednički praznik u znak sjećanja na dan kada je u Prvom svjetskom ratu 1918. godine probijen Solunski front.

Izvor: prijedorgrad