Drago mi je što pripadam političarima koji su kreirali današnji dan Dan srpskoj jedinstva, slobode i nacionalne zastave, rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik gdje je u toku razmatranje Prijedloga zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, po hitnom postupku.

– Ovo je zajednički praznik Republike Srpske i Srbije i čitavog srpskog naroda. Praznik za koji smo se opredijelili u skladu sa našim pravima da određujemo sa Ustavom važne datume iz naše istorije – rekao je Dodik.

Naveo je da je ponosan što Srpska i Srbija danas, u isti dan, usvajaju ovaj zakon.

– Ovo je istorijski dan – poručio je Dodik.

Dodik je rekao da u Republici Srpskoj danas vladaju medijske i svake druge slobode, te da Srpska želi zajedno sa Srbijom da reguliše pitanje upotrebe i zaštite srpskog jezika i pisma.

– Dan Srpskog jedinstva prošle godine je obilježen u skladu sa vanrednim okolnostima zbog pandemije virusa korona i zbog toga smo se odlučili da ove godine taj dan obilježimo svečanije – rekao je Dodik.

Naglasio je da debata o zaštiti srpskog jezika i ćirilice traje kroz istoriju, da je uvijek bila prisutna i nikada nije prestajala.

– Na neki način ovo je otvaranje debate, donošenje zakona koji će u svojoj praksi tražiti ocjenu usaglašenosti o određenim stvarima u dijelu, koji će biti obaveza jer se radi o zakonskom aktu – naveo je Dodik.

Istakao je da će se sigurno u narednom periodu ponovo vraćati u NSRS, da se analiziraju efekti usvojenog zakona, te da ga eventualno dorade, prilagode ili usaglaše.

– Ono što je bitno, jeste da svaka promjena bude identična sa onom u Srbiji. Uspjeli smo da danas imamo pravo na to – kaže Dodik.

Autor: RTRS