Polaganjem vijenaca ispred centralnog spomen-obilježja borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu “Za krst časni”, u Prijedoru je večeras obilježen 15. septembar – Dan nestalih i poginulih Republike Srpske.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora Zdravka Karlica izjavila je da se još traže 1.652 nestala civila i vojnika.
“Znam da mnogi znaju gdje se nalaze neka tijela, a neće da kažu. Mislim da je to za porodicu najstrašnije kad nema mjesto gdje će otići da upali svijeću, odnese cvijeće. Opet apelujem ko god zna gdje postoji neko tijelo neka anonimno prijavi organizaciji, bilo gradskoj ili republičkoj”, rekla je Karlica novinarima u Prijedoru.Zamjenik predsjednika ove organizacije Slaviša Kneginjić rekao je da se, što se tiče grada Prijedora, traga za 27 nestalih vojnika i 54 nestala civila srpske nacionalnosti.
“Institut za nestala lica BiH ništa nije radio. Nestale Srbe jednostavno niko ne traži. Mi u Republici Srpskoj sigurno ćemo tražiti svoje i nećemo odustati od traženja svakako, a ako neko misli da ćemo zaboraviti svoje, grdno se vara. Pronaći ćemo sve i jednog čovjeka”, poručio je Kneginjić.
On je podsjetio da veliki broj porodica na nivou Republike Srpske traga za svojim najbližima.

“To je za nas veliki broj i njihove porodice moraju pronaći svoj smiraj. Pronaći te ljude i dostojno ih sahraniti – ako to ne bude radio Institut, radićemo mi u Republici Srpskoj”, istakao je Kneginjić.
Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević rekao je da se ovaj dan obilježava svake godine i da je posvećen nestalim vojnicima i civilima Republike Srpske.
“Jednostavno, moramo se odnositi tako prema njima i pamtiti našu prošlost jer ona u velikoj mjeri određuje našu budućnost i sadašnjost”, poručio je Kovačević.

Izvor: prijedorgrad