Isticanjem srpske trobojke i zastave Republike Srpske i Investiciono-razvojna banka Republike Srpske pridružila se današnjem obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave sa obe strane Drine.

U kalendar zajedničkih praznika Republika Srpska i Srbija prošle godine upisale su i 15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kada se obilježava godišnjica proboja Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu.

Početak proboja Solunskog fronta jedan je od ključnih datuma Prvog svjetskog rata, veliki dan koji u srpskoj nacionalnoj istoriji do sada nije obilježavan na poseban način. Na zasjedanju Visokog savjeta za saradnju Republike Srbije i Republike Srpske ovaj datum odabran je kao opšti srpski praznik za sve Srbe na prostoru bivše Jugoslavije i u emigraciji.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obilježava se isticanjem zastave na institucijama i domovima širom Republike Srpske i Republike Srbije, intoniranjem himne, ali i nizom raznih manifestacija. Centralna manifestacija održava se na Savskom trgu u Beogradu, pored spomenika Stefanu Nemanji, uz najavljeno obraćanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Njagove svetosti patrijarha srpskog gospodina Porfirija.

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave parlamenti u Srbiji i Republici Srpskoj trebalo bi danas da usvoje Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma.

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske s ponosom se pridružuje proslavi zajedničkog praznika Republike Srpske i Republike Srbije.

Izvor: Srpskainfo