Predsjednik Srbije obišao je jutros prikaz sredstava naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije u parku Ušće na Novom Beogradu i pozvao građane da i oni dođu i vide čime sve raspolaže srpska vojska i koliko je njena snaga veća nego što je nekad bila.

Vučić je istakao da Vojska Srbije danas ima 25 helikoptera više nego ranije, kao i ukupno 14 aviona Mig-29.

– Moći će da vide i pancire i /helikoptere/ Mi-35 i tenkove i “pasarse” i “nore” i “lazare” i “miloše” velike i male, naše puške, snajpere, dronove u koje sve više ulažemo, apsolutno sve što jedna vojska mora da ima. Naravno i protivvazduhoplovne sisteme. Da vide ono što obnavljamo, a što smo do pre koju godinu uništavali”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije čestitao je vojsci i Ministarstvu odbrane na prikazu, ali i na trudu i odličnim rezultatima.

U sklopu obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije na Ušću su danas organizovali prikaz naoružanja i vojne opreme sa više od 130 borbenih i neborbenih sistema.

– Srećan praznik svim pripadnicima našeg naroda i u Srbiji i u Republici Srpskoj, širom regiona i da uvek sa ponosom čuvamo našu trobojku crveno-plavo-belu – poručio je Vučić.

Na Ušću su izložena sredstva iz domaće proizvodnje i uvoza koja su u upotrebi u jedinicama Vojske Srbije – helikopteri, bespilotne letjelice, PVO sistemi, oklopna i borbena vozila, artiljerijsko raketni sistemi i oprema specijalnih jedinica.

Poseban akcenat biće na proizvodima srpske odbrambene industrije, poput artiljerijskih sistema “nora” i “oganj”, PVO sistema “pasars”, borbenih oklopnih vozila “lazar” i “miloš”, kao i na aktuelnim projektima modernizacije i razvoja naoružanja za potrebe daljeg opremanja Vojske Srbije.

Na štandu Vojne akademije posjetioci će moći da se oprobaju u gađanju vazdušnom puškom, a na štandu Vojnotehničkog instituta biće predstavljeni projekti u domenu istraživanja i razvoja naoružanja koje realizuje ova eminentna ustanova.

U okviru manifestacije biće prikazana i tematska postavka Vojnog muzeja povodom proboja Solunskog fronta, kao i naoružanje i uniforme iz balkanskih i Prvog svjetskog rata.

Autor: TANЈUG/RTRS