Imajući u vidu da se iz dana u dan povećava broj zaraženih, očekuje se da proces imunizacije bude intenzivniji kako bi se zaustavilo masovno širenje virusa i smanjio teret na zdravstveni sistem Srpske. To su danas učinili studenti, a apel za vakcinaciju važi i za ostale građane.

Epidemiološka situacija se i dalje pogoršava. U posljednje vrijeme proces vakcinacije stagnira. Struka upozorava i šalje poruku građanima – daleko smo od kolektivnog imuniteta, vakcinišite se.

– Naš obuhvat vakcinom još uvijek nije dovoljan da bi se zaustavilo neko masovno širenje i da nam ne pravi ovakve probleme teškim kliničkim slikama, zatrpavanjem zdravstvenih ustanova sa smrtnim ishodima koji su nažalost u Republici Srpskoj prešli preko četiri hiljade – istakla je Јela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Zdravstvenim ustanovama u Srpkoj je do sada isporučeno preko 290.000 prve i 235.000 druge doze vakcine.

Važnost vakcinacije ozbiljno su shvatili studenti. Tokom dvodnevne akcije organizovane na Medicinskom fakultetu vakcinisano je preko 200 osoba.

– Za preporuku je da se i ostali građani svi vakcinišu, što neće biti problem kada su u pitanju studenti Medicinskog fakulteta, jer oni uče o tome. Biti vakcinisan je nešto sasvim prirodno i normalno – istakao je Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta.

Ljekari podsjećaju i na nove preporuke za osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa pozitivnim licima. Dužina karantina kreće se od pet do četrnaest dana zavisno od toga da li su bliski kontakti vakcinisani ili ne, te da li prebolovali virus korona. Nova pravila su uvedena i za zaražene osobe.

– Osobe koje imaju potvrđen kovid 19 infekciju, koje su oboljele idu u izolaciju, a dužina trajanja izolacije je od 10 do 20 dana – naveo je Mladen Šukalo, specijalista porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka.

U Republici Srpskoj hospitalizovano je skoro 700 osoba.

Najviše lica na bolničkom liječenju se nalazi na UKC-u, 367 njih, a od tog broja 36 osoba je na respiratoru.

Osim apela da se imunizacija intenzivira, ljekari ali i nadležni građanima poručuju da mjesta za opuštanje nema, te da vode računa o fizičkoj distanci, da koristite zaštitne maske i izbjegavaju masovna okupljanja.

Autor: RTRS