Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić nazvao je harangom policijsku akciju u kojoj je uhapšen direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Branislav Zeljković, te poručio da će otkriti šta je pozadina i koji je pravi motiv cijele ove akcije.

Kao Zeljkovićev bliski prijatelj i saradnik, ali u potpunosti poštujući odnos sudske i zakonodavne vlasti, ne mogu dopustiti da se njegovo ime blati, pogotovo zato što je proces i dalje u toku. Ovdje je jasno da je u pitanju spektakl i haranga, u pokušaju zasjenjivanja onog što se juče dešavalo u Republici Srpskoj, a to je proslava 15. septembra, kaže Stevandić.

On ističe da je jasno da se ovdje radi o ciljanom hapšenju, a ne o sudskom procesu, jer sva dokumentacija koja je u Institutu oduzeta, bila je do sad više puta provjeravana, što od strane MUP Republike Srpske, što od SIPA.

Ni u jednom slučaju do sada, kako dodaje Stevandić, nije podignuta optužnica.

Stevandić ističe da je Institut za javno zdravstvo najuspješnija zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj, koja je više puta odlikovana.

– A sad imamo situaciju u kojoj pojedini političari slave hapšenje direktora Zeljkovića, pod izgovorom da je bitno samo da se hapsi. Institut posluje sa velikim dobitkom i bez dugovanja, bez podizanja milionskih kredita, što nije čest slučaj u Republici Srpskoj. Na ličnom planu, gospodin Zeljković je visokoobrazovana osoba, koja je kao zdravstveni radnik, ali i kao direktor Instituta u doba pandemije bio svima na usluzi, i ne dozvoljavam da se njegovo ime blati, izmišljajući razne afere i uplićući njegov privatni život u sve ovo – naveo je Stevandić.

Bez da se upliće u rad pravosuđa, Stevandić poručuje da će napraviti proslavu kad se Zeljković oslobodi.

On kaže da ne može da govori o pozadinskim motivima, da li nekom smeta rast Ujedinjene Srpske, ili da li neko želi da se unese razdor u koaliciju, ali uvjerava da, ako postoji pozadinski motiv, on će biti otkriven.

– Zalagao sam se da se specijalno tužilaštvo ukine, jer njihov rad je do sad bio katastrofalan, pa ne isključujem ni mogućnost da se radi o njihovoj osveti prema meni. Zeljkovića neće biti teško braniti, jer ne sumnjam u njegovu pravičnost, ali i Ujedinjena Srpska ima izvrsne pravnike koji su mu na raspolaganju – kaže Stevandić.

On ističe da će veći problem biti onim ljudima što su ga uhapsili. Kako će, dodaje Stevandić, opravdati “ovaj skandal što su napravili, jer Zeljković nije pobjegao, on se nalazio na lječenju u Srbiji, i bio je u stalnom kontaktu sa MUP i Specijalnim tužilaštvom”.

– Na svoj rizik je došao ranije i sam se prijavio. Ujedinjena Srpska neće i nema pravo da se miješa u rad pravosuđa, ali ima pravo da reaguje na političke i medijske optužbe i laži koje su upućene Zeljkoviću – zaključio je Stevandić.

Izvor: Srpskainfo