U organizaciji Udruženja za očuvanje tradicije u Prijedoru je večeras održan svečani koncert povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović pozdravio je ovu ideju Udruženja za očuvanje tradicije da povodom ovog praznika , koji zajedno praznuju Republika Srpska i Republika Srbija, organizuju ovaj koncert.
” Ovo je zaista jedna divna manifestacija koju treba da obilježavamo i čuvamo i u narednim godinama. Svi znamo šta nama Srbima znači srpska zastava i koliko je krvi za nju proliveno i koliko je žrtava bilo da imamo i slobodu i jedinstvo i svoju zastavu jer kad imamo svoju zastavu znači da imamo svoju republiku koja je garant opstanka svih građana na ovim prostorima”, izjavio je Pavlović novinarima.
On je dodao da grad Prijedor uvijek stoji iza ovakvih manifestacija podsjetivši da je tokom dana upravo Gradska uprava bila organizator sličnog događaja na gradskom trgu sa istim porukama očuvanja srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

” Ono što trebamo i moramo je da pronosimo ime Republike Srpske , boje naše zastave i da se uz tu zastavu sjećamo svih onih koji su dali svoje živote za nju”, poručio je Pavlović.
Predsjednik Udruženja za očuvanje tradicije Željko Šormaz je izjavio da se na inicijativu Udruženja koreografa narodnih igara Srbije i Dječijeg kulturnog centra iz Beograda ovaj dan zove i Dan tradicije.
” Mi smo željeli večeras da u jednom kolaž programu izborom učesnika iz više udruženja i pojedinaca iz našeg grada i okoline prikažemo šta je to sve što je bogatstvo jedne srpske tradicije, koje su to pjesme, ali i da prikažemo jednu raznolikost učesnika različitog uzrasta”, izjavio je Šormaz.
On je dodao da je u programu učestvovalo oko stotinu učesnika , a da su se publici predstavili članovi malog hora, dvije folklorne grupe uz Udruženja za očuvanje tradicije i KUD “Kozara”, guslar Vladimiđ Ivić, zdravičar Rade Banjanin, gradski hor , orkestar , pjevačka grupa Udruženja i tamburaški orkestar KUD ” Milan Egić” iz Brezičana.
Član gradskog hora Prijedor Miloš Rončević izjavio je da je za njega, kao mladog čovjeka, ovaj dan značajan budući da predstavlja i proboj Solunskog fronta kao prekretnicu Prvog svjetskog rata.
” Jako sam ponosan što imam mogućnost da učestvujem u ovakvom događaju”, rekao je Rončević.

Izvor: prijedorgrad