Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković sproveden je u Republičko javno tužilaštvo.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske saopšteno je da su lice čiji su inicijali B.Z. danas u poslijepodnevnim časovima službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet predali Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

“Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja” – ovo krivično stavlja se na teret direktoru Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislavu Zeljkoviću, ali i Slavku Bojiću, Saši Markoviću i Draganu Dubravacu. Svi osumnjičeni predati su Republičkom javnom tužilaštvu, a očekuje se da sutra bude poznata odluka o pritvoru.

Nakon pretresa osam lokacija na podruju Banjaluke i hapšenja četiri lica, jutros pred Republičkim javnim tužilaštvom gužva i rotacije. Osumnjičeni za nezakonite radnje u postupcima javnih nabavki za Institut za javno zdravstvo predati su Tužilaštvu.

– Sva ova lica sumnjiče se da su, koristeći vanrednu situaciju koja je proglašena usljed epidemiološke situacije sa virusom korona, pribavili pravnim licima Prokontrol i Travel4Fun znatnu imovinsku korist u procesima javnih nabavki koje je provodio IZЈZ iako ova pravna lica nisu imala dozvolu za promet medicinskom opremom – rekla je sekretar Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske Dragica Tojagić.

Nabavku medicinske opreme, kažu u Tužilaštvu, Institut je vršio putem pregovaračkog postupka, bez objave Obavještenja o nabavci i bez prethodnog ispitivanja tržišta. Učinjeno je to, kažu, po znatno višim cijenama od tržišne, od nekvalifikovanih ponuđača, bez nadzora nad prijemom medicinske opreme.

– Primjera radi, ja ću samo da kažem da je nabavka medicinske maske fakturisana IZЈZ po cijeni od 6,90 KM, a da je nabavna vrijednost iste maske bila 0,36 KM. Isto tako, cijena zaštitnog odijela fakturisana je IZЈZ po cijeni od 50 KM, iako je nabavna cijena jednog odijela 22,50 KM – dodala je Tojagić.

Da će pritvor za osumnjičene biti zatražen potvrdio je branilac dvojice od četvorice optuženih, advokat Miloš Stevanović. Kaže, odbrana odbacuje optužbe Tužilaštva. Branili su se kaže ćutanjem.

– Spekulacije da je nešto naplaćeno 1,2,3 puta više je stvar slobodnog tržišta. Vi niste imali ograničeno pravo. Stvar je bilo da neko izabere ili ne izabere. Naši klijenti su dali ponudu, neko ju je prihvatio. Vi ni u vrijeme prije korone ni tokom niste imali ograničenu maržu u Republici Srpskoj – rekao je Marković.

O svemu se danas odlagio i Institut za javno zdravstvo kojim rukovodi Branislav Zeljković. Kažu, bez obzria na okolnosti nastavljaju redovne aktivnosti, a nadležnim organima stoje na raspolaganju.

– Institut za javno zdravstvo Republike Srpske nastavlja da, kao i do sada, nesmetano obavlja svoje redovne aktivnosti definisane zakonima iz oblasti zdravstvene zaštite, zaštite stanovništva od zaraznih bolesti kao i drugim aktima te statutom ove ustanove, sa posebnim akcentom na vakcinaciju protiv virusa korona i praćenje provođenja protivepidemijskih mjera kad je virus korona u pitanju – saopšteno je iz Instituta.

Da će institut u vrijeme pandemije, bez obzira na okolnosti, nastaviti da radi kaže i predsjednik Vlade. Očekuje ipak, da aktuelno pitanje bude brzo riješeno.

– Јa sam legalista, ja poštujem da institucije rade svoj posao. Ne bih komentarisao ono šta neko ima namjeru ili nema. U suštini bih samo zamolio sve da ne donosimo preuranjene odluke, nego da dozvolimo institucijama Republike Srpske da rade svoj posao – istakao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

U odbranu direktora Instituta za javno zdravstvo stao je njegov stranački šef, Nenad Stevandić. Kaže, ne dozvoljava harangu i prosipanje blata po jednom od najboljih kadrova njegova stranke. Sve je tvrdi spektakl urađen sa ciljem da se baci sjena na proslavu Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Za sve je kaže, odabrana jedna od najuspješnijih institucija u Srpskoj.

– U vrijeme mandata Zeljkovića prešišala sve slične institucije i ima najveći broj analiza za sve vrste proizvoda koje analiziraju i zarađuju novac. Na računima imaju preko tri miliona maraka, bez marke zaduženja, bez kredita, izmirene obaveze – kaže Stevandić.

Stevandić tvrdi – slaviće oslobođenje Zeljkovića. Da institucije treba da rade svoj posao, kaže lider SNSD Milorad Dodik, iznenađen aktivnostima često inertnog tužilaštva.

– Svako ko je počinio bilo kakvu grešku ima da odgovara bez obzira koje je ime, ali isto tako inercija koju vidimo kod sudova tako iznenadi odjednom nekakva aktivnosti i u svakom slučaju, oni neka zavše taj posao, a na kraju tog procesa mi ćemo reći šta treba da kažemo – dodaje Dodik.

Konačna odluka o pritvoru za osumnjičene trebala bi biti poznata sutra do 11.00 časova. Donijeće je sudija za prethodni postupak Posebnog odjeljenja Okružnog suda u Banjaluci nakon što sasluša osumnjičene.

Autor: RTRS