A nurse assists a patient infected with COVID-19 at the area of contingency and isolation of the Adolfo Lopez Mateos Medical Center in Toluca, Mexico state, Mexico, on April 09, 2020. (Photo by MARIO VAZQUEZ / AFP)

Maska, respirator i “vještačka pluća” mnogima su jedina nada da će pobijediti “kovid” i ponovo prodisati punim plućima, a u borbi za svaki dah oboljelih u bolnicama širom Republike Srpske potroši se tone kiseonika dnevno.

Od pojave virusa korona u Srpskoj, 5. marta prošle godine, terapija medicinskim gasom bila je neophodna mnogima. Neki su i nakon “vještačkih pluća” stali na svoje noge, dok drugi nažalost nisu dobili tu bitku.

“Potrošnja kiseonika u posljednja dva dana je u prosjeku oko 5.000 kilograma na dan, što je pet puta više u odnosu na period prije pandemije”,  naveli su za ‘Glas Srpske’ u UKC-u, dodavši da se ne prave zalihe jer je potrošnja kontinuirana. Pojašnjavaju da postoji rezervoar sa tečnim kiseonikom, koji se u zavisnosti od potrošnje redovno dopunjava, a kapacitet rezervoara je 20.000 kilograma tečnog kiseonika.

Direktor bolnice u Gradišci Rajko Dodik rekao je da svaka dva dana potroše tonu kiseonika, plus još 30 velikih boca koje se koriste tamo gdje nema centralnog dovoda gasa, naglasivši da su i troškovi ogromni.

“Prije pandemije na godišnjem nivou trošili smo oko 60.000 maraka za kiseonik, a sada nam za tri ili četiri mjeseca treba 300.000 KM”, rekao je Dodik.

U trebinjskoj bolnici navode za “Glas Srpske” da im je trenutna dnevna potrošnja kiseonika nešto više od 200 litara dnevno, dok su u periodu prije korone na dnevnom nivou trošili oko 30 litara.

“Obezbijedili smo cisternu kiseonika. Od 39 hospitalizovanih, skoro 30 treba neki oblik terapije kiseonikom”, rekao je pomoćnik direktora za medicinske poslove u bolnici u Trebinju Stanko Buha.

U bijeljinskoj Bolnici “Sveti vračevi” istakli su da je na liječenju 59 “kovid” pacijenata od kojih 17 na respiratoru, dok su gotovo svi ostali na manjim ili većim dozama kiseonika.

“Zbog kontinuiranog rasta broja oboljelih od korone, kojima je neophodna hospitalizacija, Krizni štab Bolnice je donio odluku da se ponovo pokrene rad ‘kovid’ jedan bolnice, odnosno staro grudno odjeljenje”,  saopštili su iz te zdravstvene ustanove.

Naglasili su da su ranije zatišje iskoristili da poboljšaju uslove u ‘kovid’ jedan bolnici, gdje su između ostalog razvedeni medicinski gasovi te povećan broj kiseoničkih mjesta.

Izvor: Glas Srpske