Neven Stanić, odbornik Ujedinjene Srpske u Skupštini grada Banjaluka, gostujući u Centralnim vijestima ATV-a, rekao je da je prethodni dan bio mučan kako za odbornike tako i za javnost koja posmatra Skupštinu grada Banjaluke.

“To je ono što je stvarno nepotrebno u Banjaluci i mislim da smo na ovaj način na osnovu ovoga što je gospodin Begić uradio vidjeli kako funkcioniše kolega Stanivuković, jednostavno smo dotakli jedno dno parlamentarizma, mislim da nam to ne treba u gradu Banjaluci”, rekao je Stanić.

“Ono što je bitno napomenuti da smo mi juče, tj. nismo održali sjednicu Skupštine grada, mi smo nekoliko trenutaka prije održavanja, tj. prije početka sjednice Skupštine održali pres konferenciju i rekli, obavjestili javnost zbog silnih i konstantnih prijetnji, ucjena od strane gradonačelnika da nećemo da održimo skupštinu dok ne sjednemo za sto i dok se ne budemo usaglašavali oko bitnih stvari”.

“Prije nekih dvadesetak dana, prije nego što smo imali sjednicu kolegijuma Skupštine grada, gradonačelnik je izašao u javnost i prijetio da će, ako se ne usvoji rebalans budžeta, on izvesti ljude na ulicu. Ja to shvatam kao otvorenu prijetnju i ne dozvoljavam da na taj način funkcionišemo. Ja kao odbornik ne pristajem ni na prijetnje ni na ucijene niti neko može uticati na moj stav i na moje odlučivanje u Skupštini grada. Mene su birali građani Banjaluke da ih predstavljam i ja ću odlučivati na način na kojim smatram da to trebam u skladu, naravno, sa potrebama građana”, rekao je Stanić.

Na prijetnje gradonačelnika protestima Stanić je rekao da gradonačelnik tako pokazuje svoju nemoć.

“Mi kad razgovaramo iza zatvorenih vrata na neki način možemo da sarađujemo i da komuniciramo, da usaglasimo neke stavove, ali, evo, čim se otvore vrata kad se pojave kamere, kad se pojave fotoaparati tu se javlja drugo lice Draška Stanivukovića. Konkretno, prije neki dan on je rekao da nismo imali nikakvih konkretnih zaključaka. Imali smo i opet, na kraju, računajući da smo smirili strasti on je izašao i opet je prijetio protestima ako mi ne usvojimo rebalans budžeta”, kaže Stanić.

Sposobnost gradonačelnika se ogleda u tome da okupi skupštinsku većinu, da okupi određeni broj odbornika da bi mogli da izglasaju sve te njegove politike. On to ne uspijeva i na ovaj način stvara krizu. Stvaranjem krize to njemu odgovara da se na taj način on predstavlja kao žrtva. U suštini, jedina žrtva u ovom slučaju su građani Banjaluke koji ispaštaju i koji posmatraju ovaj cirkus. Jedina osoba za neodržavanje skupštine juče jeste gradonačelnik Banjaluke.

Osvrnuo se i na rebalans budžeta.

“Mi smo zato da se usaglašavamo i da usaglašavamo naše politike, da sve one naše zajedničke politike uključimo u taj rebalans budžeta kao što smo trebali to da uradimo i u prijedlogu budžeta. Što se tiče prijedloga budžeta na početku godine nismo uopšte upitani da se treba nešto da se uključi sa naše strane nego smo dobili taj dokument, da tako kažem svršen čin, po principu uzmi ili ostavi”.

“Mi smo uputili amandmane i rekli smo da je potrebno da se pruži podrška porodiljama, zdravstvenim radnicima, penzionerima i borcima sa naše strane, ali iako smo zajedno u skupštini jednoglasno podržali takav budžet, ništa od toga nije održano. Gradonačelnik svojom voljom, bez odluke skupštine  poništava one odluke koje su donesene u Skupštini”, kaže Stanić.

Na pitanje kada će biti održana sjednica, Stanić kaže da će biti održana kada to gradonačelnik bude htio.

“Skupština se neće održavati dok gradonačelnik ne spusti loptu i dok ne vidi da mora da sarađujemo”.

Za napade na odbornike i medije, kojima je i naša ekipa izložena, kaže da su krajnje neprimjereni.

“Mediji su objektivni faktor u svemu ovome, u prenošenju informacijama poslanika, odbornika, gradonačelnika prema javnosti i ta objektivnost treba da ostane takva. Svjedoci smo da su vaše kolege etiketirane ispred RTRS-a i to je skroz neprimjereno. Ne može niko na vas uticati na to kako ćete izvještavati. Sve ovo što je Begić uradio treba da završi na sudu i da pravda dođe po svoje”.

Izvor: ATV