To piše u posebnom izvještaju koji je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović dostavio skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu,

Akcija policije na Cetinju na dan ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija počela je tek nakon što je savjetnik za bezbjednost predsjednika države Veselin Veljović pokušao nasilno da probije kordon i destabilizuje policiju, piše u posebnom izvještaju koji je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović dostavio skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu, pišu Vijesti.

U tom dokumentu analizirano je postupanje policiije na dan ustoličenja 5. septembra, dan ranije, ali i navedeno šta je preduzimano u danima koji su tome prethodili.

Dokument su sačinili pomoćnici direktora Uprave policije Dragan Gorović, Dejan Knežević, Miloš Rakonjac, Dragan Klikovac i Saša Mašković .i načelnik Centra bezbjednosti Podgorica, inače rukovodilac Operativnog štaba, formiranog zbog ustoličenja mitropolita Joanikija Goran Jokić.

Pojašnjeno je da je Uprava policije kontinuirano prikupljala operativne podatke, ali i inicirala odgovarajuće predmete i radnje dokazivanja prema tužilaštvima.

„Agencija za nacionalnu bezbjednost je, uoči javnih okupljanja dostavila pisanu informaciju po kojoj je postupano… Na osnovu raspoloživih podataka i procjena, uz sve identifikovane direktne i indirekine bezbjednoosne rizike, konstatovano je da prije, tokom i nakon završetka navedenih javnih okupljanja. Postojala mogućnost usložnjavanja bezbjednosne situacije sa incidentima i narušavanjima javnog reda i mira, i vršenja krivičnih djela na Cetinju, koji su se mogli reflektovati i u drugim gradovima Crne Gore, pa su bezbjednosne procjene izrađene od strane Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost bile izrazito negativne“, piše u izvještaju.

Veljović je uhapšen 5. septembra na Cetinju, tokom protesta protivnika ustoličenja mitropolita Joanikija.

Već sjutradan na slobodu ga je pustio sudija za istragu Osnovnog suda na Cetinju Borko Lončar.

IN4S je rabnije pisao da je Borko Lončar, sudija Osnovnog suda u Cetinju koji je odbio da odredi pritvor Veselinu Veljoviću, bio je najbliži saradnik sudije Suzane Mugoše u sramnoj farsi „Državni udar“.

Lončar je u ulozi savjetnika u Višem sudu u Podgorici učestvovao u svim fazama ovog sramnog procesa, a kao nagradu za „dobro“ obavljen posao tokom samog suđenja je izabran za sudijskog kandidata.

Sudski savjet je krajem juna 2018. godine izabrao 10 kandidata za sudije u osnovnim sudovima, među kojima i tadašnjeg Mugošinog savjetnika Borka Lončara (Oglasu Sudskog savjeta br. 01-3197/18, od 26.04.2018. godine).

Nakon što je Sudski savjet verifikovao Lončarev izbor, on se kao sudijski kandidat „obučavao“ radeći na predmetu za tzv. „Državni udar“.

Uspješnu „obuku“ za sudijsko zvanje sudija Lončar je ovjerio pred Sudskim savjetom pred kojim je zakletvu položio u martu 2020. godine.

Tako je sudija Lončar sa svojih 30-ak godina uspio da svoje uspjehe u karijeri ubilježi progon nevinih ljudi zajedno sa Mugošom i Katnićem, i oslobađanje Veselina Veljovića.

Izvor: IN4S