Posmrtni ostaci dvoje Srba žrtava hrvatske vojne akcije “Oluja” Branka Ardalića starog 75 godina i Nikole Momčilovića /49/ identifikovani u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu, saopštio je Dokumentaicono-informativni centar “Veritas”.

U saopštenju se navodi da je Ardalić iz Smilčića, opština Benkovac, a Momčilović je iz Ličke Јesenice, opština Ogulin u Hrvatskoj, kao i da su njihovi posmrtni ostaci ekshumirani na groblju u Kninu i Ličkoj Јesenici.

“Veritas” napominje da je, zbog zalaganja za princip da svaka žrtva, bez obzira kojoj je strani za života pripadala, mora imati ime koje se mora javno navesti i kada se identifikuju i sahranjuju posmrtni ostaci, objavio osnovne lične podatke, okolnosti, način, vrijeme i mjesto stradanja i sahrane identifikovanih žrtava.

Branka Ardalića je akcija “Oluja” zatekla u rodnom Smilčiću, pošto je ostao kod kuće, nakon što je njegova porodica otišla, a prvi glas o njegovom stradanju dobila je putem nevladine organizacije “Dalmatinski odbor solidarnosti”, koja je u decembru 1995. objavila listu pokopanih Srba na Kninskom groblju, na kojem se našlo i Brankovo ime.

Žrtve “Oluje” pokopane na Kninskom groblju, njih 301, ekshumirane su 2001. godine, a među njima su i posmrtni ostaci Ardalića.

Na identifikaciju se dugo čekalo zbog toga što su članovi njegove porodice tek ove godine dali krv za DNK analizu.

Porodica će Ardalića sahraniti u rodnom Smilčiću gdje im se nalazi stara porodična grobnica, naveli su iz “Veritasa”.

Drugu žrtvu Nikolu Momčilovića “Oluja” je zatekla na položaju u blizini rodnog sela, gdje je vjerovatno i stradao prvog dana akcije.

Njegovi saborci i komšije, Simo Momčilović i imenjak Nikola Momčilović, koji su sa njim bili na položaju, završili su u zarobljeništvu, odakle je Simo pušten u decembru iste godine, a Nikola je osuđen na osam godina zatvora zbog krivičnog djela ratnog zločina, koju je izdržavao u zatvoru Lepoglava.

Nikolini posmrtni ostaci su bili pokopani na lokalnom groblju u Ličkoj Јesenici, odakle su ekshumirani u oktobru 2018. godine.

Porodica će Nikolu Momčilovića sahraniti u rodnoj Ličkoj Јesenici gdje imaju porodičnu grobnicu.

“Veritas” napominje da je u zadnjih 20 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, ekshumirano ukupno 1.633 posmrtna ostatka Srba sa područja Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine.

To uključuje i one koji su sa njima živjeli i ratovali na njihovoj strani, od kojih su do sada identifikovani posmrtni ostaci 1.253 lica, dok ih još 380 čeka na identifikaciju.

Trenutno se na “Veritasovom” spisku nestalih nalazi 1.570 osoba čije sudbine još nisu rasvijetljene, među kojima je 1.126 ili 72 odsto civila i 442 /28 odsto/ žena.

Najviše ih je nestalo u posljednjoj ratnoj godini – 794 /51 odsto/, a zatim u prvoj – 609 /39 odsto/.

Iz “Veritasa” ističu da trenutno raspolažu podacima za više desetina poznatih mjesta ukopa sa više od 150 posmrtnih ostatka na području Hrvatske, pokopanih uglavnom pod oznakom “nepoznat“, koji i 26 godina po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumaciju.

Autor: SRNA/RTRS