Ministar poljoprivrede, šumarsdtva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da je odluka Ustavnog suda BiH o Zakonu o šumama Republike Srpske pravno neosnovana i polički motivisana, te da predstavlja pokušaj otimanja imovine Srpske.

On ističe da je vrijednost šuma veća od sedam milijardi KM, te da se ovom odlukom pokušava upravljanje šumama prenijeti na nivo BiH.

– Ono što je jasno jeste da je ovo čista politička odluka, kao i neke koje smo imali i ranije, slično kao sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i članom 53. To je jedan pokušaj otimanja imovine Republike Srpske jer u Srpskoj 1.200.000 hektara pod šumom od čega je oko milion hektara svojina Republike Srpske – kaže za Srnu Pašalić.

Pašalić smatra da je ovakva odluka očekivana, podsjetivši da je to na neki način i najavio nakon apelacije koju su krajem februara podnijela sedmorica delegata Vijeća naroda Republike Srpske iz reda Bošnjaka na Zakon o šumama.

On kaže da su bošnjački delegati napali su Zakon o šumama Republike Srpske sa dva aspekta, prvo da i dalje važi zakon iz 1994. godine po principu kontinuiteta na koji se oni pozivaju i drugo da Republika Srpska kao entitet ne može da reguliše pitanje svojine nad javnim dobrima.

Pašalić kaže da će precizniji komenatar dati nakon što Ustavni sud dostavi kopmletnu odluku i obrazloženje.

– Dobili smo samo informaciju da su pojedini članovi ili odredbe Zakona o šumama proglašene neustavnim iako je u ovoj apelaciji cio akt napdanut. Dakle, u apelaciji se traži da se cio Zakon o šumama Republike Srpske proglasi neustavnim i ono što sad čekamo da vidimo koje su to tačne odredbe, koji članovi – kaže Pašalić.

On kaže da se pretpostavlja da su to formulacija koja se odnosi na dio teksta gdje se navodi da su šume i šumsko zemljište u svojini Republike Srpske, dodavši da se ta formulacija provlači kroz nekoliko članova Zakona.

Pašalić kaže da nije potrebno pričati kakve bi posljedice imalo eventualno prenošenje upravljanja šumamama na BiH.

– Ništa se značajnije neće desiti to sigurno mogu da kažem, jer šume Republike Srpske su upisane kao svojina Republike Srpske, već su upisane u javne evidencije Republičku geodetsku upravu – naglasio je Pašalić.

On uvjerava drvoprerađivače da mogu biti mirni i da će se sigurno kroz institucije naći način da sistem i dalje funkcioniše.

– Kako ćemo se postaviti kod eventualnih izmjena Zakona i tako dalje to ćemo znati kad bude kad budemo imali preciznije informaciju šta je to osporeno – kaže Pašalić.

Ustavni sud BiH utvrdio je da nisu u skladu sa Ustavom BiH pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske, i to u dijelu u kojem se navodi da su šume vlasništvo Srpske.

Autor: SRNA/RTRS