Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras, komentarišući odluku Ustavnog suda BiH kojom se Srpskoj pokušava osporiti vlasništvo nad šumama, da je riječ o jednoj u nizu uzurpacija nadležnosti Republike Srpske, ali da je važno da republičke institucije imaju na to adekvatan odgovor.

– Ranije smo vidjeli za poljoprivredno zemljište i ko zna šta će im još pasti na pamet – rekla je Cvijanović novinarima u Banjaluci.

Prema njenim riječima, važno je da Republika Srpska ima adekvatan odgovor na to, odnosno adekvatne odluke kroz republičke institucije, kako bi se svi tokovi i devijacije vratili u redovne ustavne tokove.

Cvijanović je naglasila da je Republika Srpska dala saglasnost za jedan sasvim drugačiji ustavni milje.

To je ono što smo dobili kroz Aneks četiri Dejtonskog sporazuma i što je postiglo opštu saglasnost u BiH. Sve ono što se dešavalo nakon toga kroz nametanje odluka visokih predstavnika, posljednjih godina i kroz intervencije Ustavnog suda BiH jesu izmjene ustavnog sistema – navela je predsjednica Srpske.

Cvijanović je istakla da ono što zabrinjava je upravo nedostatak te pravne sigurnosti.

– Neko ko je trebao da bude glavni zaštitnik Ustava i ustavnosti, mijenja Ustav i kreira neka nova pravila i to su nedopustive stvari. Cijenim da je razlog za to što je BiH jedan eksperiment u kojoj, nažalost, još uvijek sjede tri stranca kao sudije u Ustavnom sudu BiH i zajedno služe kao glasačka mašinerija najčešće sa bošnjačkim sudijama i dovode do ovakvih situacija – rekla je Cvijanović.

Ona je ponovila da vjeruje u Republiku Srpsku i njen institucionalni odgovor.

Autor: SRNA/RTRS