Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Srbije Arno Gujon najavio je 11. septembra kampanju za zaštitu imovinskih prava Srba u FBiH jer postoji rizik da zbog usklađivanja podataka o nepokretnostima katastra i zemljišnjih knjiga, ostanu bez svoje imovine.

Osnovni problem je da se tokom usklađivanja zemljišnih knjiga i katastra pozivi nosiocima prava, vlasnicima imovine u FBiH, ne šalje lično, izjavio je direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Srbije Arno Gujon, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.

Gujon je naglasio da se u FBiH obavještenja objavljuju jedino u Službenom listu i u nekoliko lokalnih novina.

– To je teško dostupno i onima koji tamo žive, a kamoli Srbima raseljenim po svijetu koji su morali tokom rata ili odmah nakon njega da napuste svoja ognjišta i ne znaju da je njihova imovina predmet postupka – rekao je Gujon.

Gujon je upozorio da je bilo slučajeva “kada je srpska imovina prepisana na Kanton, BiH, opštinu ili nesavjesnog komšiju koji kaže da je to njegovo ili da on to koristi duže od 20 godina”.

– Srbin izgubi imovinu, a o tome čak ne bude ni obaviješten. To je strašno i zato smo pokrenuli ovu kampanju kako bi svi Srbi iz FBiH mogli da znaju šta se trenutno dešava i kako bi se javili kancelarijama za pravnu pomoć koje je osnovala Republika Srpska. Ko se na vrijeme javi tim kancelarijama može lako, brzo i besplatno da zaštiti svoje pravo – istakao je Gujon.

Gujon je istakao da, kad se taj proces usklađivanja vršio u Republici Srpskoj svaki nosilac prava je dobio jedno lično obavještenje da je u toku postupak nad njegovom imovinom. Čak je, navodi Gujon, Republika Srpska izdvojila nekoliko miliona evra da plati te poštanske marke kako bi svaki vlasnik, gdje god da živi, dobio obavještenje o tome.

Autor: RTRS