Trebamo težiti jedinstvu, jer je jedinstvo snaga, ovako započinje priču zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske, Siniša Vidović, koji je dva dana proveo rame uz rame sa srpskim narodom na sjeveru Kosova.

Uz mnogo borbe, a još više sloge, Srbi dane provode na barikadama, u cilju da se suprostave odluci Prištine da uvedu probne tablice za sva vozila koja ulaze na teritoriju Kosova i Metohije iz centralne Srbije.

– Srpski narod se organizovao, jedinstveni su, čvrsti, jaki. Život im nikada nije bio lak, ali ih nikada nije pokorio. Odlučili su da ostanu dole, uz sve nedaće – priča Vidović.

Njegov dolazak na barikade je, priča, izazvao oduševljenje, jer je najveća hrana za dušu naroda u jeku njihove pravedne borbe – podrška.

– Bio sam u manastiru Duboki Potok, pa sam osjetio dužnost da dam podršku našem narodu. Neki me već poznaju, neki ne, pa kada sam rekao da sam iz Banjaluke, zavladalo je opšte oduševljenje. To je onaj koncept kada kažemo da je Banjaluka zapadna srpska prestonica i da imamo osjećaj za Srbe na Kosovu i Metohiji, zato što smo prošli istu golgotu – rekao je on i dodao da je uspio doći do prvih barikada, a u namjeri da pođe dalje, spriječili su ga pripadnici specijalne jedinice policije Rosu.

FOTO: SINIŠA VIDOVIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: SINIŠA VIDOVIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

-Na administrativnom prelazu su jedinice Rosu, gdje su naši Srbi napravili barikade sa kamionima. U prvom naletu je oduzeto šest naših kamiona. Međutim, ima ih previše, zakrčili su put, napravljene su druge barikade – priča Vidović.

Rekao je da njegov odlazak, propraćen velikom podrškom prema srpskom narodu na Kosovu, nije obojen političkim namjerama, nego jednim ciljom – da pošalje poruku solidarnosti i ljudskosti.

– Od 1997. godine idem na Kosovo, bavim se humanitarnim radom, a bio sam na barikadama još 2011. godine. Susreo sam se i sa Episkopom raško-prizrenskim Teodosijem, što mi je velika čast. Takođe, imam mnogo prijatelja po čitavom Kosovu i Metohiji. Na nama je da imamo veći osjećaj za Srbe i u Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj, Federaciji…, jer smo mi jedan narod; to jer naša dužnost, pravo i obaveza – rekao je Vidović.

Izvor: Srpskainfo