Neko kome je kiseonik spasio život je glavni tehničar Urgentnog centra UKC Republike Srpske Ranko Palačković.

“Da kažem ljudima da nema mjesta panici. Kiseonik koji koristimo je pomogao mnogim ljudima, a pomogao je i meni lično. Ja sam jedan od onih koji je desetak dana bio intezivno na kiseoničkoj terapiji i kao što vidite danas sam u dobrom stanju, živ i zdrav, radim svoj posao, pomažem ljudima i želim da tako i ostane”, rekao je Palačković u izjavi za ATV nakon današnjih navoda Draška Stanivukovića da kiseonik koji se koristi u UKC-u Srpske nije medicinski.

Poručio je da treba da se vjeruje ljudima i struci.

“Nadam se da će sve ovo proći i ostati iza nas. Jednog dana će pokazati vrijeme kakvi smo mi to ljudi bili u najtežim situacijama”, zaključio je Palačković.

Slavica Zeljković, načelnik Urgentnog centra UKC-a Republike Srpske, rekla je povodom navoda gradonačelnika Banjaluke, da apsolutno nije tačno da je kiseonik u ovoj zdravstvenoj ustanovi ugrozio zdravlje pacijenata.

Ona je za ATV rekla da je nakon izjave Stanivukovića bilo panike na UKC-u Republike Srpske, pa čak i da su građani zvali, uplašeni zbog onog što su čuli.

„Takve informacije u ovoj situciji dodatno otežavaju naš posao i dodatno štete zdravlju našeg stanovništva. Mi smo danas imali više poziva pacijenata i članova porodica koji su uplašeni, ne žele da ostanu da se liječe, žele da napuste Klinički centar, što dodatno otežava njihovo stanje i dodatno ugrožava njihovo zdravlje“, rekla je Zeljkovićeva.

Načelnica kaže da u UKC-u Republike Srpske rade doktori i zdravstveni radnici koji znaju raditi sa kiseonikom.

„I prije ovoga i sada kiseonik se koristi kao sredstvo za liječenje pacijenata koji imaju probleme sa disanjem. U Kliničkom centru rade ljekari koji znaju dozirati i kontrolisati i koncentraciju i pratiti koncentraciju kiseonika i u udahnutoj smjesi gasova i koncentraciju kiseonika u krvi pacijenta“, poručila je Zeljkovićeva.

Mi udišemo smjesu gasova gdje je 21% kiseonika, pojasnila je Zeljkovićeva, objasnivši kako se koristi kiseonik.

„Kod onih pacijenata koji imaju oštećeno disanje iz bilo kog razloga, mi uz pomoć različitih sredstava, maski, respiratora,  pokušavamo povećanom koncentracijom u udahnutom kiseoniku povećati koncentraciju kiseonika u krvi. U KC imamo centralni kiseonik i imamo takozvane boce. To su portabilna sredstva za pacijente koja se transportuju i kojima je u toku transporta potreban kiseonik. Za sve ovo vrijeme, i prije pandemije a i sada, mi uz pomoć tih sredstava postižemo koncentraciju kiseonika u udahnutom vazduhu na željeni nivo veći od 21% do 100% i ni u jednom trenutku nismo imali problem da to ostvarimo. Takođe, kad postignemo tu koncentraciju udahnutog kiseonika, onda pratimo koncentraciju kiseonika praćenjem parcijalnog pritiska kiseonika u krvi tako što radimo laboratorijske nalaze. Za sve ovo vrijeme nismo imali problema u tom smislu, niti je bilo pogoršanja pacijenata zbog toga što nismo mogli ostvariti željenu koncentraciju kiseonika“, objasnila je Zeljkovićeva.

Izvor: ATV