Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Narodna skupština najpozvanije mjesto u kojem treba da štiti Srpska, njene nadležnosti i da se usprotivi izmjeni Dejtonskog sporazuma.

Predsjednica Srpske je podsjetila da su visoki predstavnici godinama izvrtali Dejton, nametali određena rješenja, donosili zakone, nametali izmjene Ustava odnosno ustavnog sistema u okviru BiH, prevashodno intervenisali prema enitetima i Republici Srpskoj.

Ona je rekla da su tom praksom, izmjenama Ustava na način koji nije proceduralan, počeli da se bave u okviru Ustavnog suda, pa je i logično razmišljati da je neophodno imati institucionalan odgovor.

Predsjednica Cvijanović smatra da je Narodna skupština najpozvanija institucija u kojoj sjede direktno izabrani predstavnici naroda i najprimjerenije mjesto u kojem može da se debatuje o svim stvarima, ali i donose adekvatne odluke.

– U krajnjem slučaju to je mjesto u kojem mi treba da zaštitimo sebe, svoje nadležnosti, kažemo svoje mišljenje, stavove i konačno usprotivimo se reviziji Dejtona, njegovoj izmjeni na način kako se dešavala uzurpiranjem ovlaštenja od strane visokih predstavnika, a potom iskrivljenom praksom Ustavnog suda BiH – istakla je predsjednica.

Ona je napomenula da u tom sudu sjede tri strane sudije i da su zajedno sa bošnjačkim sudijama učinili glasački blok i mnogo godina donosili određena rješenja koja pogodoju bošnjačkoj politici.

Prema njenim riječima, veoma je čudno, neodgovarajuće i za svaku osudu da postoji institucija koja treba da štiti ustavnost, a ona u suštini mijenja ustavna rješenja.

Autor: RTRS