Nakon što je podnio krivične prijave zbog, kako je tvrdio, upotrebe tehničkog, a ne medicinskog kiseonika na UKC-u, gradonačelnik Banjaluke Draško Satnivuković nakon samo nekoliko časova pravdao se da ne zna kakvog kvaliteta je kiseonik.

S druge strane, istupi Stanivukovića izazvali su strah i uznemirenost među oboljelima i njihovim porodicama, a struka i nadležni poručuju da je smišljenim spinom omalovažena i bačena pod noge medicinska struka.

Kada se politika umiješa u struku i to medicinsku, na primjeru je pokazao gradonačelnik Banjaluke i tako zbunio i unio strah među građane. Tvrdio je da je to što se radi na UKC-u zločin nad čovječanstvom i da je kiseonik koji UKC-u isporučuje italijanska firma TGT Tehnogas, tehnički, a ne medicinskom kiseonik. Podnio je i krivične prijave, a nakon nekoliko časova gostujući u federalnim medijima spušta lopticu.

– Po pravnom prometu, sve je tehnički i industrijski gas, nema medicinskog. Da li su oni papirološki to prometovali, a u bocama bio medicinski, možda najboljeg kvaliteta, ja to ne znam, niti bilo ko zna – rekao je Stanivuković.

Ovakve tvrdnje Stanivukovića demantuje dokument iz UKC-a u kojem je navedeno da je riječ o medicinskom gasu, kao i ono što je objavljeno na sajtu Agencije za lijekove BiH – gdje je takođe potvrđeno da je riječ o medicinskom gasu.

Umjesto pojašnjenja o eventualnim pravnim propustima ni Stanivuković, niti njegov stranački kolega i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak nisu pojasnili zašto Pravilnik Agencije kojom rukovodi nikad nije verifikovan u Ministarstvu civilni poslova niti Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Umjesto pojašnjenja, u javnost je puštena informacija da se na UKC-u koristi tehnički, a ne medicinski kiseonik. Tragom gradonačelnikovih tvrdnji, ekipa RTRS-a uputila se u obilazak najveće zdravstvene ustanove.

Načelnica Urgentnog centra Slavica Zeljković tvrdi da problema u primjeni kiseonika kao lijeka nije bilo. Koristi se u svakodnevnom radu za liječenje beba, kovid, ali i ostalih pacijenata. Prisustvo štetnih gasova najprije bi uočili ljekari, a najzad, reagovao bi i respirator.

– Ako primijetimo da pacijent ne diše dobro i da to nije dovoljno, tu je respirator koji je priključen na kiseonik gdje mi podešavamo koju koncentraciju kiseonika u toj udahnutoj smjesi uz pomoć mašine pod pritiskom ubacujemo u pluća pacijenta. Bilo šta da ne funkcioniše u tehničkom dijelu prvo bi respirator alarmirao da nije dobar pritisak i da ne možemo postići željenu koncentraciju koju smo zadali na aparat – kaže Zeljkovićeva.

Prisustvo potencijalno štetnih gasova poput ugljen-dioksida i ugljen-monoksida moguće je vidjeti i na nalazima krvi.

– Sve može da se vidi vrlo brzo. Tu je soba za reanimaciju, za najteže pacijente. Mi u roku od pet minuta možemo procijeniti kakvo je stanje disanja, ukazati prvu pomoć i započeti primjenu kiseonika i svih mjera da se pacijentu poboljša disanje i pratiti efekte onoga što smo primijenili – kaže Zeljkovićeva.

Kiseonik koji se koristi na UKC-u spasio je život glavnom tehničaru Urgentnog centra Ranku Palačkoviću. Pacijentima, građanima poručuje – nema mjesta panici.

– Јa sam jedan od onih koji je desetak dana bio intenzivno na kiseoničkoj terapiji i kao što vidite danas sam u dobrom stanju, živ i zdrav. Radim svoj posao, pomažem ljudima, želim da tako i ostane – ističe Palačković.

U proteklom periodu, od 300 hospitalizovanih pacijenata znatan broj njih bio je na kiseoniku, te nije bilo nikavih komplikacija, kažu u UKC-u. Ono do čega su dovele informacije plasirane u javnosti od strane gradonačelnika jeste strah.

– Imali smo poziva uplašenih članova porodica, pacijenata koji su u strahu i žele da napuste liječenje. To dodatno pogoršava njihovo zdravstveno stanje i svaka situacija kada se panikom ugrozi dodatno zdravlje i život pacijenata je nepoželjna – poručuje Zeljkovićeva.

Da ne uzimaju u obzir nepromišljene i neodgovorne izjave pojedinaca apelovao je na građane i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić. Pita – ko će biti odgovoran kada pacijenti skinu maske i ne žele da se liječe, a ljekari treba da ih uvjere da im je to nužna pomoć.

– Ovakvim smišljenim spinom omalovažena je i bačena pod noge medicinska struka i to zarad čega!? Zarad lične promocije i stavaranja političke hajke što je cilj onakve vrste nastupa i zamjene teza. U najmanju ruku to je neodgovorno da ne znajući uopšte o čemu govorite, vi sasvim slobodno dajete ocjene o kiseoniku koji se koristi za spas ljudskih života – kaže Šeranić.

Ministar dodaje da su nadležne institucije i zdravstvene ustanove dale sve informacije koje potvrđuju da se u liječenju pacijenata koristi kiseonik koji ispunjava sve norme.

– Molim građane da se informišu o liječenju, a terapija kiseonikom jeste liječenje, to čine slušajući isključivo struku i samo struku, jedino struka o tome može govoriti i to se u javnom zdravstvu ne može dovoditi u pitanje – ističe Šeranić.

Da kiseonik nije štetan po zdravlje pacijenata, te da je u skladu sa svim potrebnim propisima, budući da se isti takav koristi u svim bolnicama u regionu i Evropi, potvrđuje sertifikat koji je dostavljen iz UKC-a. Upotrebljava se i na području Federacije, a razlika je u firmi koja bolnice snabdijeva kiseonikom.

Ljekari koji svakodnevno koriste kiseonik u liječenju brojnih pacijenata pitaju – šta je bio cilj cjelokupne hajke u javnosti?

Autor: RTRS