Nakon što je u petak podnio prijave nenadležnom Okružnom tužilaštvu Banjaluka, protiv direktora UKC-a Vlade Đajića i direktora italijanskog preduzeća TGT Tehnogas, sa sjedištem u Laktašima – Stanislava Čađe, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković danas je, u slučaju “Kiseonik”, prijave proširio i protiv premijera Radovana Viškovića i ministra zdravlja Alena Šeranića.

Sve zbog tvrdnje da kiseonik, koji se isporučuje zdravstvenim ustanovama, nije ispitan.

Stanivukovića demantuje Rješenje Agencije za lijekove BiH o dozvoli stavljanja u promet medicinskog kiseonika TGT Tehnogasu, na kojem je potpis direktora Agencije Aleksandra Zolaka.

Nakon što ga je Okružno tužilaštvo obavijestilo da je prijavu podnio na pogrešnu adresu, Draško Stanivuković novu je predao Republičkom tužilaštvu.

Kaže da je sve što govori – tačno i da ga uhapse ako iznosi laži.

Iako i struka i institucije daju odgovore, Stanivuković poziva institucije da pokažu dokument, koji ga demantuje.

– Zašto Đajić ne dostavi dokaze? Zašto Šeranić ne dostavi dokaze? Zašto Višković ne dostavi dokaze? Četiri godine firma uvozi kiseonik bez dozvole – kaže Stanivuković.

Stanivukovića prvo demantuje dokumnet italijanske Kompanije SOL o usklađenosti i da je riječ o čistom medicinskom gasu.

Drugo, Rješenje Agencije za lijekove BiH iz februara 2017, a koje je potpisao PDP-ov kadar Aleksandar Zolak.

Rješenje (foto: RTRS)

Rješenje (foto: RTRS)

Tim rješenjem, preduzeću TGT Tehnogas dozvoljeno je stavljanje u promet gotovog lijeka, MEDICINSKI KISEONIK UTP, do 13. februara 2022.

U obrazloženju je navedeno da se lijek primjenjuje u zdravstvenoj ustanovi sekundarnog ili tercijarnog nivoa: “Podnosilac zahtjeva TGT Tehnogas je dostavio svu potrebnu dokumentaciju, nakon čega je urađena pozitivna stručna procjena i pozitivno odgovoreno na njegov zahtjev.”

A dok Aleksandar Zolak i Draško Stanivuković svakodnevno “bombarduju” javnost i uznemiruju građane zbog navodno neispravnog kiseonika, i mi danima pokušavamo dobiti odgovore od direktora Agencije.

Rješenje (Foto: RTRS)

Rješenje (Foto: RTRS)

Na telefonske pozive ne odgovara.

Tako smo ostali bez odgovora – zašto Zolak ovo pitanje pokreće baš u ovom trenutku, kada je Agencija i ranije obavljala kontrole?

I u momentu najveće afere u pandemiji “Respiratori”?

Da li na ovaj način kompenzuje svoj izlaz iz afere “Malina”?

Umjesto Zolaka, o aktuelnom dešavanju sa medicinskim gasom oglasio se bivši službenik Agencije Zoran Јosipović, koji je napisao sve važeće farmaceutske propise u BiH.

Kaže da, zbog nepotrebne uznemirenosti građana Republike Srpske, koji ga pitaju – da li mogu primiti kiseonik u UKC-u, ima potrebu da istakne stručne činjenice.

Kaže da je izjava gradonačelnika Stanivukovića potpuno neosnovana i da će morati pozvati na odgovornost one koji su ga potpuno pogrešno savjetovali, a on nakon toga, bez stručne provjere, uznemirio javnost i podrio povjerenja građana u zdravstveni sistem Srpske: “Gradonačelnikaova izjava da TGT nema dozvolu za unutrašnji promet govori ponovo o velikim razmjerama neznanja i neinformisanosti, jer niti jedna kompanija koja proizvodi i distribuira medicinski gas u BiH nije upisana u Ragistar veleprometnika lijekova, pa čak ni najveći distributer medicinskih gasova u BiH Meser nije upisana u Registar veleprometnika.”

Јosipović navodi da je sporno dobiti zakonitu dozvolu za proizvodnju medicinskih gasova u BiH, jer se u Agenciji za lijekove BiH postupa prema Pravilniku o proizvodnji lijekova iz 2014, koji je usvojio ministar civilnih poslova, a Agencijom od 2016. rukovodi direktor iz PDP-a.

On je pokušao da izmjeni ovaj pravilnik, u smislu posebnih uslova za medicinske gasove, ali ih Ministarstvo civilnih poslova nikada nije prihvatilo.

Draško Stanivuković i Zolak protežiraju njemačku kompaniju Meser, koja već neko vrijeme pokušava da zauzme tržište Republike Srpske, a koja je u Federaciji u pandemiji postala neprikosnovena.

Kako saznajemo, u Sarajevu se iza ove kompanije krije bošnjački lobi.

Da li je Stanivuković zvao direktora Mesera u Sarajevu?

O čemu su razgovarali i da li Meser uvodi kiseonik od italijanske kompanije TGT, sa sjedištem u Laktašima pokušali smo odgovor dobiti od direktora Avde Dedića.

I on, kao i Zolak nije odgovarao na naše pozive.

Autor: RTRS