Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić poručio je za ATV da se u zdravstvenim ustanovama koristi isti kiseonik posljednjih 20 godina i da zdravlje pacijenata ne može da bude dio političke arene.

“Tu nema spora što se tiče liječenja kiseonikom u Republici Srpskoj. Kao što se liječi danas, tako se liječi posljednjih 20 godina. Okrenite se oko sebe i pogledajte nekoga ko je bio na liječenju i koliko im je taj kiseonik značio, koji je u pandemiji bio prijeko potreban”, rekao je Šeranić.

Nikakav kiseonik, kao što se navodilo u pojedinim izjavama, poput onih da se koristi isti kao u auto-limarskim radnjama, istakao je Šeranić, ne koristi se niti smije da se koristi u zdravstvenim ustanovama, što će potvrditi provjera kvaliteta kiseonika.

“Ljekari koji koriste ovaj kiseonik, u posljednjih 20 godina nikada nisu govorili o lošim stranama ovog proizvoda niti je bilo kakvih prijava. Odbacujem sve tvrdnje koje govore u prilog da se u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj koristi neadekvatan kiseonik”, kaže Šeranić za ATV.

“Pacijente da šaljemo na pregled Stanivukoviću”

Šeranić poručuje da ministarstvo nema vremena koliko ga ima Draško Stanivuković, pa da se bave podnošenjem krivičnih prijava, ali da odgovorno stoje pred stanovnicima Republike Srpske kada je u pitanju kvalitet zdravstvene zaštite.

“Mi treba da slušamo gospodina gradonačelnika, studenta ekonomije, kakav kiseonik treba da se udiše u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, a ne treba da slušamo struku. Očigledno da ćemo doći u situaciju da pacijente šaljemo u Gradsku upravu, pa da ih tamo vjerovatno gradonačelnik liječi s obzirom na njegov opseg znanja i vještina”, rekao je Šeranić.

Ozbiljne posljedice

Ministar poručuje da je zdravlje stanovništva nešto što ne smije biti dio političke arene, jer su posljedice u tom slučaju ozbiljne.

“Plašim se pozadine svega ovoga. Plašim se da sve ovo Banjaluku ne bi odvelo u onu tešku sliku kada kiseonika 1992. godine nije bilo u gradu. To bi bilo pogubno za sve nas. Zdravlje pacijenata nije stvar političke arene i političke borbe. O svim drugim stvarima se treba razgovarati, ali ovo ne treba da bude stvar nadmetanja ili borbe. Ovo je kiseonik koji se posljednjih nekoliko decenija koristi u Republici Srpskoj”, rekao je Šeranić.

Ova priča je uznemirila sve građane u Republici Srpskoj, a naročito pacijente i njihove porodice. Posljedice ovog neodgovornog poteza već osjete ljekari u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.

“Ova priča je uznemirila sve ljude u Republici Srpskoj. Kada sam razgovarao sa kolegama, dolazimo u situaciju da pacijenti ne žele kiseonik koji im je prijeko potreban, a onda ljekari koriste svoje vrijeme da bi objašnjavali pacijentima o neophodnosti korišćenja tog kiseonika. Ko je imao priliku jednom da vidi čovjeka kako se bori za vazduh, to mu ostane u pamćenju”, kaže Šeranić.

Ministar je istakao da su se mnogi građani Srpske, nažalost zbog pandemije uvjerili u to kako ljekari i stručno osoblje rade i poručio da građani ne moraju da uzimaju izjave njega kao ministra, ali neka pitaju ljekare koji rade sa pacijentima.

Izvor: ATV