O kakvom medijskom mraku govori opozicija kada bez analognog signala, što je obaveza prema EU, ostaju sve televizije, pa i javni servisi? Zašto opozicija forsira samo BN? Ko zapravo upravlja opozicijom i ko poziva na proteste?

Iako su u nadležnoj agenciji u više navrata objasnili da niko neće ostati u medijskom mraku, opozicija tu informaciju ne čuje ili neće da čuje, već najavljuje proteste i za sve, neopravdano, optužuje RTRS.

Neznanje ili namjerna zamjena teza, radi prikupljanja političkih poena?

Od 1. oktobra tri javna servisa i 26 komercijalnih televizija u BiH ostaju bez analognog signala.

Proces gašenja analognih predajnika počeo je 1. jula, kada je i područje Novog Grada ostalo bez analognog signala. Bez obzira na gašenje, Novljani nisu ostali bez programa bilo koje televizije, pa ni BN-a, kojeg najavljujući proteste, opozicija gura u prvi plan.

Tvrde da će za nekoliko dana biti ugašen, i da će tada nastupiti, kako kažu, medijski mrak.

Da to nije tačno, uvjerili smo se i u domaćinstvima u novogradskoj opštini, gdje stanovnici potvrđuju da nisu uskraćeni za određene programe.

Bez obzira na informaciju Regulatorne agencije za komunikacije BiH da gašenje analognih predajnika, ne znači i gašenje televizija, pa ni BN-a, iz opozicije izlaze sa paušalnim procjenama – koliko će domaćinstava ostati bez signala komercijalnih medija.

– Pa, prema našim procjenama oko 50 odsto – kaže SDS-ov predsjednik Mirko Šarović.

– Protiv smo, da se ne desi medijski mrak – dodaje Branislav Borenović, prvi čovjek PDP-a.

Iz nadležne agencije podsjećaju da 85 odsto teritorije BiH pokrivaju kablovski operateri, a 100 odsto pokriveno je putem satelita.

Za vladajuću koaliciju protesti su ispolitizovani – neuvjerljivi razlog za izlazak na ulicu.

– Oni su imali vremena da se tome prilagode. Ušli su sa nekim drugim televizijama, poslije su izašli a imali su priliku da pređu na digitalni signal – navodi SNSD-ov Srđan Mazalica.

Da li opozicija namjerno i u interesu, prvenstveno BN televizije, dezinformiše javnost i upire prst u RTRS kao glavnog krivca za gašenje analognih predajnika?

Dobro je poznato da je zahtjev došao iz Hrvatske i da je to u vezi sa zahtjevima EU. Da li je opozicija odluku o protestu donosila u svojim prostorijama, ili je došla sa strane?

– Ovdje nisam siguran da li su ovi protesti koji su najavljeni – zbog BN televizije, ili BN preko protesta pokušava da nametne taj problem – pita se profesor Drago Vuković.

I novinare je interesovalo zašto je opozicija promijenila povod za proteste.

Iz BHT-a su na pres konferenciji pitali: Prve proteste najavio je gradonačelnik, zbog neusvajanja budžeta, neodržavanja sjednice. Kako je došlo do toga da se taj poziv pretvorio u najavu protesta 2. oktobra i na različite teme?

– Ova tema, medijski mrak, je opšta tema, ona je najvažnija. Usaglasili smo se da to bude ključni moto – rekao je tada Šarović.

Da li je simptomatično zašto su neki političari odlučili u ovom trenutku doći na sastanak opozicije, a ranije su im, uslovno rečeno, zalupili vrata.

Pa je tako poistavnjeno pitanje: Gospodine Vukanoviću, da li ovo znači da ćete opet početi dolaziti na sastanke opozicije pošto ste 2- 3 puta rekli da Vas više ne interesuje opozicija?

– Ovo je sastanak oko protesta, koji sam igrom slučaja prvi najavio. Ostalo ćemo vidjeti. Ovo je bio samo razgovor oko protesta – odgovorio je Nebojša Vukanović.

Na proteste svoj dolazak najavljuju i pozivaju građane i pojedini političari koji su više od decenije bili u vladajućoj koaliciji, ali su odlučili otići u opoziciju.

Upravo ovakvi prelasci, kako kažu pojedini analitičari, otupljuju oštricu opozicije.

– Današnja opozicija vrlo je specifična. Mi nemamo izvornu opoziciju već imamo one koji su dugo godina bili u vlasti – dodaje profesor Vuković.

Analogni predajnici gašeni su i u julu.

Nameće se pitanje, zašto tada niko nije izlazio da protestuje. Da li je od onih koji govore o medijskom mraku neko otišao u domaćinstvo na područje gdje je ranije ugašen analogni signal i uvjerio se da li su uskraćeni za program BN televizije ili bilo koje druge?

Mnogo je pitanja, a odgovor čini se nije teško naći.

Autor: RTRS