Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je zastrašujuće ćutanje Draška Stanivukovića i Aleksandra Zolaka koji su prouzrokovali neviđenu krizu i doveli u pitanje ljudske živote u bolnicama širom Republike Srpske.

– Za Stanivukovića nije nikakvo čudo jer smo navikli na njegove ludosti, ali da je Zolak, kao zdravstveni radnik, ljekar, spreman da ugrozi pacijente, umjesto da ih liječi, to je zaista nedopustivo – naglasila je predsjednica Republike Srpske u izjavi za Srnu.

Ako je postojao neki proceduralni problem, ukazala je Cvijanović, onda je Zolak trebalo na njega da upozori prije tri mjeseca, šest, petnaest, dvadeset ili više mjeseci, a dovesti pacijente u ovakvu situaciju je monstruozno.

– Od njega bismo očekivali, u najmanju ruku, da je sad rame uz rame uz svoje kolege zdravstvene radnike i gleda kako da riješi problem umjesto što je isturio Stanivukovića, a on se sakrio u mišju rupu i ne odgovara na pozive Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske – rekla je Cvijanović.

Generalni direktor UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je da ova zdravstvena ustanova ima još par tona kiseonika, te da rukovodstvo ulaže sve napore da riješi ovaj problem.

Slična situacija je u većini bolnica u Republici Srpsku nakon što su Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH i njen direktor Aleksandar Zolak zabranili firmi “TGT tehnogas” da, kao i do sada, snabdijeva UKC medicinskim kiseonikom.

Autor: SRNA/RTRS