Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske ima samo još nekoliko tona kiseonika koji se koristi u liječenju pacijenatai zbog toga su zdravstveni radnici i rodbina pacijenata veoma zabrinuti, izjavio je generalni direktor ove zdravstvene ustanove Vlado Đajić.

Đajić je naglasio da su u stalnom kontaktu sa rukovodstvom Republike Srpske i Ministarstvom zdravlja kako bi se riješio ovaj problem.

–  Tražimo rješenje nakon što je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH zabranila firmi TGT tehnogas isporuku. Sa ovom firmom UKC Srpske je imao ugovor i snabdijevala nas je uredno, a kompanija Meser nam zbog tehničkih razloga i smanjenih količina nije u mogućnosti dostaviti kiseonik – rekao je Đajić.

Đajić je izjavio “da je žalosno što se gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i direktor Agencije za lijekove i medicinska sred”tva BiH Aleksandar Zolak podsmijavaju zbog sadašnje situacije i nije ih briga za živote pacijenata”.

Prema njegovim riječima, nalaz uzorka kiseonika iz UKC Srpske trebalo bi da bude dostavljen večeras ili sutra prijepodne.

Podsjetimo, juče je u UKC Srpske u Banjaluci obavljeno uzorkovanje kiseonika koji se svakodnevno koristi u ovoj ustanovi,ana osnovu zaključka sa nedavne vanredne sjednice Vlade Republike Srpske.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je nakon inspekcijskog nadzora zabranila firmi TGT tehnogas iz Laktaša proizvodnju i promet medicinskog kiseonika. Prema ugovoru isporuka kiseonika prema UKC-u Srpske vršila se svakih 48 časova. Ova firma je UKC Srpske i druge bolnice u Srpskoj snabdijevala kiseonikom.

Autor: RTRS